Wall Street: Novi rekordi indeksa, banke u fokusu | Ekonomist

Wall Street: Novi rekordi indeksa, banke u fokusu

Na Wall Streetu su i u petak, drugi dan zaredom, berzanski indeksi dosegli nove rekordne nivoe jer su ulagače ohrabrili dobri ekonomski pokazatelji i bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati banaka.

Dow Jones ojačao je 0,89 posto, na 25.803 boda, dok je S&P 500 porastao 0,67 posto, na 2.786 bodova, a Nasdaq indeks 0,68 posto, na 7.261 bod.

Novi rekordni nivoi svih tih indeksa zahvaljuju se naznakama jačanja potrošnje Amerikanaca, što će podržati dalji rast ekonomije.

Juče je objavljeno da je promet u trgovini na malo u SAD-u porastao 0,4 posto, pa su na meti ulagača bile dionice u sektoru proizvođača roba za široku potrošnju i trgovačkih lanaca. S&P indeks tog sektora skočio je 1,3 posto.

U fokusu ulagača bile su i banke jer su JPMorgan Chase i Wells Fargo otvorili sezonu objava kvartalnih poslovnih rezultata, pri čemu su obje banke izvijestile o boljim nego što se očekivalo zaradama.

No, dok je cijena JPMorgana skočila 1,7 posto, dionica Wells Farga pojeftinila je 0,7 posto jer je ta banka u proteklom tromjesečju stavila u rezerve 3,2 milijarde dolara zbog mogućih sudskih troškova i drugih naknada u vezi sa prošlogodišnjim skandalom s krivotvorenjem računa klijenata.

“Činjenica da su banke premašile očekivanja po pitanju zarada dobar je znak za ostatak sezone poslovnih rezultata”, kaže William Lynch, direktor u kompaniji Hinsdale Associates.

Nakon prvih poslovnih izvještaja, u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju porasle za 12,1 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, dok su prije samo koji dan očekivali 11,8 posto.

U cijeloj ovoj nedjelji Dow Jones osvojio je 2 posto, dok je S&P 500 porastao 1,6, a Nasdaq indeks 1,8 posto.

I na evropskim su berzama cijene dionica juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,20 posto, na 7.778 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,32 posto, na 13.245 bodova, a pariški CAC 0,52 posto, na 5.517 bodova.


 

Izvor: SEEbiz / H

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top