Wall Street: Novi rekordi, ekonomija jača SAD | Ekonomist

Wall Street: Novi rekordi, ekonomija jača SAD

Na Wall Streetu su i u srijedu, treći dan zaredom, svi najvažniji indeksi dostigli rekordne nivoe jer su novi podaci potvrdili da se nastavlja stabilan rast američke ekonomije.

Dow Jones ojačao je 0,09 posto, na 22.661 bod, dok je S&P 500 porastao 0,12 posto, na 2.537 bodova, a Nasdaq indeks 0,04 posto, na 6.534 boda.

Dobro raspoloženje na najvećoj svjetskoj berzi zahvaljuje se daljim naznakama stabilnog rasta američke  ekonomije.

Nakon što su nedavni podaci ukazali na ubrzanje aktivnosti u proizvodnom sektoru, juče objavljeni izvještaj je pokazao da su u prošlom mjesecu aktivnosti u uslužnom sektoru porasle najviše u 12 godina.

To pokazuje, kažu analitičari, da je ekonomija dovoljno snažna da izdrži novo povećanje kamatnih stopa, pa su splasnule zabrinutosti oko toga da bi američka centralna banka u decembru mogla da poveća cijenu novca po treći put u ovoj godini.

Uz to, pozitivno na tržište utiče nada ulagača u poresku reformu, kojom bi se smanjio poreski teret većini Amerikanaca, što bi moglo ojačati potrošnju.

No, rast  indeksa juče je zauzdao pad cijena akcija u energetskom sektoru, što je posljedica pada cijena nafte nakon snažnog rasta u proteklom tromjesečju.

Blago je juče pao i S&P indeks tehnološkog sektora, po prvi put nakon sedam dana neprestanog rasta.

“Ovih dana objavljeni su makroekonomski podaci koji pokazuju da su i u SAD-u i globalne  ekonomske aktivnosti bolje, što bi trebalo pozitivno da utiče na poslovne rezultate kompanija”, kaže Paul Nolte, portfelj menadžer u fondu Kingsview Asset Management.

Uskoro počinje sezona objava poslovnih rezultata kompanija, a analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeks u proteklom kvartalu porasle za 5,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, dok su u drugom tromjesečju zabilježile rast veći od 12 posto.

A na većini evropskih berzi cijene akcija su juče blago pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,01 posto, na 7.467 bodova, a pariski CAC 0,08 posto, na 5.363 boda. Frankfurtski DAX ojačao je 0,53 posto, 12.970 bodova.


 

Izvor: GdeInvestirati/Hina

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top