Wall Street: Novi rekordi Dow Jones i S&P | Ekonomist

Wall Street: Novi rekordi Dow Jones i S&P

Na Wall Streetu su u utorak Dow Jones i S&P 500 indeksi porasli treći dan zaredom, dostigavši nove najviše nivoe u istoriji, jer su ulagače ohrabrili dobri poslovni rezultati nekoliko kompanija.

Dow Jones ojačao je 0,18 %, na 22.997 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,07 %, na 2.559 bodova. Nasdaq indeks oslabio je 0,01 %, na 6.623 boda.

Cijene akcija na najvećoj svjetskoj berzi već duže vrijeme stabilno rastu, pa se juče u jednom trenutku Dow Jones, po prvi put u istoriji, probio iznad psihološki važne granice od 23.000 bodova. No, kasnije je ponovo skliznuo ispod nje.

“Možda će trebati nekoliko dana, pa čak i nedjelja dok se Dow Jones čvršće ne probije iznad tog nivoa. Pred nama je sezona objava kvartalnih poslovnih izveštaja, a činjenica je da je tržište raslo uoči te sezone”, kaže Robert Pavlik, strateg u kompaniji Boston Private Health.

Ulagače su juče ohrabrili bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati nekoliko kompanija. Zahvaljujući tome, cijena akcije najvećeg američkog zdravstvenog osiguravatelja UnitedHealtha skočila je više od 5 %, dok je akcija Johnson&Johnsona poskupjela više od 3 %.

Zahvaljujući tome, zdravstveni je sektor juče bio najveći dobitnik, s rastom od 1,3 %.

S druge strane, finansijski je sektor oslabio, pri čemu je cijena akcije Goldman Sachsa pala 2,6 %, premda je ta investicijska banka objavila veću nego što se očekivalo kvartalnu dobit.

Prošle nedjelje započela je sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija i to će, kažu analitičari, idućih nedjelja usmjeravati tržište.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju porasla više od 4 % u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Bio bi to sporiji rast nego u prethodnim kvartalima, kada su zarade rasle po dvocifrenim stopama. No, analitičari obično postavljaju procjene nisko jer je zbog toga kompanijama lakše premašiti očekivanja, pa se otvara prostor za rast cijena akcija.

S&P 500 indeks porastao je od početka godine oko 14 %, pa se ulagači, kažu analitičari, nadaju da će rezultati kompanija i njihove procjene daljeg poslovanja opravdati tako snažan rast indeksa.

S obzirom na visoke nivoe cijena i predstojeće poslovne izvještaje, na tržištu vlada oprez, na što ukazuje ispodprosječni obim trgovanja. Na američkim berzama je vlasnika juče zamijenilo 5,5 milijardi akcija, dok je prosječni dnevni obim u posljednjih 20 dana iznosio 5,9 milijardi.

I na evropskim berzama juče se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,14 %, na 7.516 bodova, dok je pariski CAC skliznuo 0,03 %, na 5.361 bod, a frankfurtski DAX 0,07 %, na 12.995 bodova.


 

Izvor: Hina

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top