Wall Street: Novi rekordi, bankarski sektor ojačao | Ekonomist

Wall Street: Novi rekordi, bankarski sektor ojačao

Na Wall Streetu su u utorak Dow Jones i S&P 500 indeks dostigli nove rekordne nivoe, što se najviše zahvaljuje rastu cijena akcija banaka jer se očekuje povećanje kamata američke centralne banke.

Dow Jones ojačao je 0,49 posto, na 24.504 boda, dok je S&P 500 porastao 0,15 posto, na 2.664 boda. Nasdaq indeks oslabio je 0,19 posto, na 6.862 boda.

Novi rekordi Dow Jones i S&P 500 indeksa najviše se zahvaljuju skoku cijena akcija u bankarskom sektoru za 1 posto jer se očekuje povećanje kamata Feda.

U utorak je počela redovna dvodnevna sjednica čelnika američke centralne banke, a s obzirom na solidan rast ekonomije i jačanje inflatornih pritisaka, gotovo je sigurno da će Fed po treći put ove godine povećati ključne kamatne stope za četvrtinu postotnog boda.

Juče objavljeni podaci su pokazali da su proizvođačke cijene u SAD-u u novembru zabilježile najveći rast na godišnjem nivou u posljednjih šest godina, što pokazuje da jačaju inflatorni pritisci.

A ako se nastavi jačanje inflacije i ubrza rast ekonomije, to bi, kažu analitičari, moglo navesti Fed da u idućoj godini ubrza tempo povećanja kamata, što bi pozitivno uticalo na profitabilnost banaka.

Podršku tržištu pruža i nada ulagača da će Senat i Zastupnički dom Kongresa uskoro usaglasiti predloge dva poreska zakona, a smanjenje poreza kompanijama i građanima trebalo bi podstaći brži rast ekonomije i zarada kompanija, te tako podržati dalji rast cijena akcija.

“Optimizam ulagača temelji se na nadi da bi uskoro mogle biti usaglašene poreske promjene, ali i na jačanju svjetske ekonomije”, kaže RJ Grant, direktor u kompaniji Keefe, Bruyette & Woods.

S druge strane, Nasdaq indeks juče je blago pao jer se nakon četiri dana rasta tehnološki sektor našao pod pritiskom, pri čemu su među najvećim gubitnicama bile akcije Applea i facebooka.

I na evropskim berzama cijene akcija su juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,63 posto, na 7.500 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,46 posto, na 13.183 boda, a pariski CAC 0,75 posto, na 5.427 bodova.


Izvor: GdeInvestirati / Hina

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top