Wall Street: Novi rekord S&P-a, Dow posustao | Ekonomist

Wall Street: Novi rekord S&P-a, Dow posustao

Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks dostigao novi rekordni nivo, zahvaljujući snažnom skoku cijene akcija Netflixa, dok je Dow Jones posustao zbog slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata nekoliko kompanija.

Dow Jones oslabio je 0,01 posto, na 26.210 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,22 posto, na 2.839 bodova, a Nasdaq indeks 0,71 posto, na 7.460 bodova.

Novi rekordi S&P 500 i Nasdaq indeksa zahvaljuju se gotovo 10-procentnom skoku cijene akcija Netflixa, nakon što je ta kompanija koja nudi televizijski i filmski program na internetu izvijestila o boljim kvartalnim poslovnim rezultatima nego što su analitičari očekivali.

To je podstaklo rast cijena akcija i drugih tehnoloških divova koji će uskoro objaviti poslovne rezultate, kao što su Facebook, Apple, Amazon i Alphabet, krovna kompanija Googlea.

No, nekoliko je velikih industrijskih kompanija objavilo slabije rezultate nego što se očekivalo. Tako je, među ostalim, cijena akcije Procter & Gamblea pala više od 3, a Johnson & Johnsona više od 4 posto, zbog čega Dow Jones indeks nije slijedio rast ostalih indeksa.

Ipak, velika većina kompanija izvještava o boljim poslovnim rezultatima nego što se očekivalo. Od 68 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa koje su dosad objavile izvještaje, njih 76,5 posto prebacilo je očekivanja.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju porasle za 12,4 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, dok su prije nedjelju dana očekivali rast od 11,8 posto.

Takva očekivanja podržavaju tržište, kao i procjene o pozitivnom doprinosu nedavno prihvaćene poreske reforme na ekonomiju.

Osim rasta zarada, ulagači očekuju da će smanjenje poreza kompanijama dovesti do povećanja dividendi, ali i iznosa kojima one kupuju vlastite akcije na tržištu.

I na većini evropskih berzi cijene akcija su juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,21 posto, na 7.731 bod, a frankfurtski DAX 0,71 posto, na rekordnih 13.559 bodova. No, pariski CAC oslabio je 0,12 posto, na 5.535 bodova.


Izvor: GdeInvestirati/Hina

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top