Wall Street: Novi rekord Dow Jonesa | Ekonomist

Wall Street: Novi rekord Dow Jonesa

Na Wall Streetu je u četvrtak Dow Jones indeks dosegao novu rekordnu razinu, dok je S&P 500 oslabio jer je rast inflacije povećao izglede da bi Fed do kraja godine mogao još jednom povećati kamate.

Dow Jones ojačao je 0,20 posto, na 22.203 boda, dok je S&P 500 oslabio 0,11 posto, na 2.495 bodova, a Nasdaq indeks 0,48 posto, na 6.429 bodova.

Novi rekordni doseg Dow Jones indeksa zahvaljuje se, među ostalim, rastu cijene dionice Boeinga, nakon što su analitičari Deutsche banke povećali ciljanu cijenu dionice najvećeg svjetskog proizvođača aviona.

No, S&P 500 i Nasdaq indeks skliznuli su s rekordnih nivoa jer je ulagače zabrinuo rast inflacije.

Juče je objavljeno da su potrošačke cijene u SAD u avgustu porasle 0,4 posto na mjesečnom nivou, najviše u posljednjih sedam mjeseci, što je povećalo izglede da će američka centralna banka do kraja godine još jednom povećati ključne kamatne stope.

Od početka godine Fed je u dva navrata povećao ključne kamate za po 0,25 postotnih bodova, a premda je planirao tri povećanja u ovoj godini, ulagači nisu u to vjerovali jer se inflacija kreće ispod Fedovih ciljanih razina.

No, nakon juče objavljenih podataka, trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji više od 50 posto šansi da će Fed u decembru povećati kamate, dok su prije tih podataka ti izgledi iznosili 41 posto.

Stoga će iduće sedmice u fokusu ulagača biti redovna dvodnevna sjednica čelnika Feda.

“Mislim da tržište nije očekivalo ovakvo jačanje inflacije. Sada se čeka hoće li ili ne predsjednica Feda Janet Yellen kazati da je nedostatak inflacije privremen ili da ih inflacija i dalje zabrinjava”, kaže Victor Jones, direktor u firmi TD Ameritrade.

U šest od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica juče porasle, a predvodio je komunalni sektor s rastom od 0,9 posto.

Energetski je sektor, pak, ojačao 0,4 posto, što se zahvaljuje rastu cijena nafte, nakon što je Međunarodna agencija za energiju (IEA) povećala procjenu potražnje u ovoj godini.

I na evropskim se berzama juče trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,14 posto, na 7.295 bodova, a frankfurtski DAX 0,10 posto, na 12.540 bodova. Pariski CAC ojačao je, pak, 0,15 posto, na 5.225 bodova.


Izvor: Hina

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top