Wall Street: Novi rekord Dow Jonesa, S&P 500 blago pao | Ekonomist

Wall Street: Novi rekord Dow Jonesa, S&P 500 blago pao

Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks blago pao, jer su ulagači oprezni zbog mogućeg povećanja kamata Feda već u martu, dok je Dow Jones dostigao novi rekordni nivo deveti dan zaredom.

Dow Jones ojačao je 0,16 posto, na 20.775 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,11 posto, na 2.362 boda, a Nasdaq indeks 0,09 posto, na 5.860 bodova.

Nova rekordna vrijednost Dow Jonesa ponajviše se zahvaljuje skoku cijene dionice DuPonta za 3,4 posto, nakon vijesti da će regulatori Evropske unije odobriti spajanje tog industrijskog diva s Dow Chemicalom, vrijedno 130 milijardi dolara. Dionica Dow Chemicala poskupila je 4 posto.

S druge strane, S&P 500 blago je skliznuo s rekordnih vrijednosti, što je ponajviše posljedica pada cijena dionica u energetskom sektoru za 1,6 posto zbog pada cijena nafte.

Svi indeksi na Wall Streetu kreću se oko najviših vrijednosti u istoriji jer su ulagači optimistični zahvaljujući najavama predsjednika Donalda Trumpa o smanjenju poreza, povećanju fiskalne potrošnje i labavljenju regulacije u pojedinim sektorima.

Od početka novembra, kada je Trump pobijedio u trci za Bijelu kuću, S&P 500 indeks porastao je više od 10 posto.

No, dok bi Trumpove najavljene politike trebale ubrzati rast američke ekonomije, isto tako bi mogle uticati na jačanje inflacije, a to bi, pak, moglo navesti američku centralnu banku na ubrzanje tempa povećanja kamata.

Juče objavljeni zapisnik s nedavne sjednice pokazao je da mnogi čelnici Feda smatraju da bi bilo prikladno uskoro povećati cijenu novca.

Tako se sada na tržištu procjenjuje da postoji 27 posto izgleda da će Fed povećati kamate već na sjednici u martu, a 53 posto da bi to mogao učiniti u maju.

“Smatram da zapisnik sa sjednice Feda nije donio ništa novo što se na tržištima već ne zna. I dosad su čelnici Feda pokušavali signalizirati da se bliži povećanje kamata, dok tržište tvrdoglavo poručuje: ′ne činite to u martu′”, kaže Walter Todd, direktor u kompaniji Greenwood Capital.

I dok mogućnost povećanja kamata drži ulagače na oprezu, podršku tržištima pruža dobra sezona kvartalnih poslovnih rezultata u kojoj je većina kompanija obavijestila o većoj dobiti nego što se očekivalo.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u posljednjem prošlogodišnjem kvartalu u prosjeku bila veća za 7,6 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije. To je najveći rast zarada od trećeg tromjesečja 2014. godine.

Na evropskim berzama cijene dionica juče su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,38 posto, na 7.302 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,26 posto, na 11.998 bodova, a pariški CAC 0,15 posto, na 4.895 bodova.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top