Wall Street: Novi ekonomski podaci podigli indekse

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene akcija porasle, a u fokusu ulagača bili su novi ekonomski pokazatelji i još jedna najava poreske reforme.

Dow Jones ojačao je 0,25 odsto, na 21.948 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,57 odsto, na 2.471 bod, a Nasdaq indeks 0,95 posto, na 6.428 bodova.
S&P 500 indeks porastao je juče peti dan zaredom, što nije zabilježeno tri mjeseca, čime je pokazao veliku otpornost na loše vijesti, kao što su udari uragana Harvey na Teksas i tenzije na Korejskom poluostrvu nakon što je početkom nedjelje Sjeverna Koreja ispalila raketu koja je preletjela Japan.

“Ulagači se vraćaju s godišnjih odmora i vide da je tržište i dalje blizu rekordnih nivoa, uprkos uraganu i zabrinutostima u vezi Sjeverne Koreje. Nema sumnje da je tržište i dalje u uzlaznom trendu”, kaže Michael Antonelli, direktor u firmi Robert W. Baird.

Pozitivno je na tržište juče uticao podatak da je inflacija na godišnjem nivou porasla po najnižoj stopi u više od godinu i po dana, a da je lična potrošnja, koja čini oko dvije trećine američke ekonomske aktivnosti, porasla 0,3 odsto, manje od očekivanih 0,4 odsto.

Zbog niske inflacije analitičari procjenjuju da je manje izgleda da će američka centralna banka u decembru još jednom povećati ključne kamatne stope.

A niska inflacija i snažan rast ekonomije u drugom tromjesečju od 3 odsto na godišnjem nivou idu u prilog tržištu kapitala, kažu analitičari.

Uz to, ulagači se nadaju da bi predsjednik SAD-a Donald Trump, uprkos svim političkim problemima, možda ipak mogao provesti poresku reformu prema kojoj bi se korporativni porez smanjio s 35 na 15 odsto.

Juče je ministar finansija Steven Mnuchin kazao da vlada ima detaljan plan poreske reforme i da bi ga mogla realizovati do kraja godine.

“Čak i ako ga ulagači ne drže za riječ, od njega očekuju da učini sve što može. Obećanja o poreskoj reformi čuli smo već puno puta, a sada želimo vidjeti hoće li se ostvariti”, kaže Quincy Krosby, strateg u firmi Prudential Financial.

Zahvaljujući svemu tome, juče su u 10 od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene akcija porasle, a predvodio je zdravstveni sektor s rastom od 1,5 odsto.

U cijelom proteklom mjesecu S&P 500 indeks porastao je 0,05 odsto, dok je Dow Jones ojačao 0,28, a Nasdaq 1,27 odsto.

I na evropskim berzama su cijene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,89 odsto, na 7.430 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,44 odsto, na 12.055 bodova, a pariski CAC 0,58 odsto, na 5.085 bodova.

 


Izvor: GdeInvestirati/Hina

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top