Wall Street: Nasdaq na novom rekordnom nivou | Ekonomist

Wall Street: Nasdaq na novom rekordnom nivou

Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks blago oslabili, dok je Nasdaq indeks dostigao novi rekordni nivo.

Dow Jones oslabio je 0,13 odsto, na 21.611 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,02 odsto, na 2.473 boda. Nasdaq indeks ojačao je 0,08 odsto, na rekordnih 6.390 bodova.

Nakon što su dan prije dostigli najviše nivoe u istoriji, juče su Dow Jones i S&P 500 indeks blago pali, a u fokusu ulagača bili su kvartalni poslovni izvještaji kompanija.

Neke su kompanije ostvarile bolje nego što se očekivalo finansijske rezultate, pa je tako cijena akcije softverskog diva Microsofta porasla oko 1 odsto.

S druge strane, neke su podbacile, pa je, na primjer, akcija proizvođača čipova Qualcomma pojeftinila gotovo 5 odsto.

Nakon prve nedjelje sezone objava poslovnih izvještaja kompanija, analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade firmi iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle za 8,6 odsto, a prihodi za 4,6 odsto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

“Mislim da je mnogo kompanija po zaradi nadmašilo očekivanja analitičara zahvaljujući okruženju s niskim kamatnim stopama. No, kada kamate porastu, to će uticati na zarade. Ipak, zasad će se ovaj trend nastaviti, a zarade biti visoke”, kaže Anthony Conroy, predsednik u firmi Abel Noser.

Pod pritiskom su se juče našle akcije trgovačkih lanaca i proizvođača aparata za domaćinstvo nakon vijesti da će Sears prodati Kenmore, njegovo poslovanje aparatima za domaćinstvo, online trgovcu Amazonu.

Cijena akcije Searsa skočila je više od 10 odsto, dok je akcija Amazona poskupjela 0,2 odsto.

S druge strane, zbog očekivanog jačanja konkurencije s ulaskom Amazona u to područje, cijene akcija trgovačkih lanaca, kao što su Loewes, Best Buy i Home Depot pale su oko 4 odsto, dok je akcija Whirlpoola, proizvođača aparata za domaćinstvo, pojeftinila 5,6 odsto.

I na evropskim berzama juče se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,77 odsto, na 7.487 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,04 odsto, na 12.447 bodova, a pariski CAC 0,32 odsto, na 5.199 bodova.

 

Izvor: Hina

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top