Wall Street na oprezu uoči Feda | Ekonomist

Wall Street na oprezu uoči Feda

Na Wall Streetu su u ponedjeljak berzanski indeksi ostali gotovo nepromijenjeni, uz slabiji obim trgovanja, jer su ulagači oprezni uoči sjednice Feda na kojoj će najvjerovatnije biti povećane kamatne stope.

Dow Jones oslabio je 0,10 posto, na 20.881 bod, dok je S&P 500 ojačao 0,04 posto, na 2.373 boda, a Nasdaq indeks 0,24 posto, na 5.875 bodova.

Ulagači su oprezni jer će u utorak i srijedu zvaničnici američke centralne banke održati sjednicu na kojoj se očekuje povećanje ključnih kamatnih stopa.

“Osim odluke Feda u srijedu, ne vidim niti jedan drugi razlog zbog kojeg bi ulagači donosili investicione odluke”, kaže Paul Mendelsohn, strateg u kompaniji Windham Financial Services.

Posljednjih nedjelja iz Feda stižu nagovještaji da bi kamate mogle biti povećane vrlo skoro ako ekonomski pokazatelji budu dobri.

A sva posljednja izvještaja ukazuju na ubrzanje rasta najveće svjetske ekonomije i jačanje inflacije prema ciljanoj vrijednosti Feda od 2 posto.

Zbog toga trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji 94 posto izgleda da će Fed povećati kamate već ovoga tjedna, za 0,25 postotnih bodova.

Premda povećanje kamata obično loše utiče na tržišta kapitala, sada to nije slučaj, kažu analitičari, jer se rast ekonomije ubrzava i može podnijeti povećanje cijene novca.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječni obim trgovanja. Na američkim je berzama vlasnika juče zamijenilo 6,18 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obim u posljednjih 20 dana iznosio 6,93 milijarde.

Na evropskim su berzama, pak, cijene dionica juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,33 posto, na 7.367 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,22 posto, na 11.990 bodova, a pariški CAC 0,13 posto, na 4.999 bodova.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top