Wall Street: Investitori oprezni, indeksi pali | Ekonomist

Wall Street: Investitori oprezni, indeksi pali

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale jer su ulagači oprezni zbog geopolitičke napetosti i nedostatka konkretnih prijedloga predsjednika SAD-a Donalda Trumpa u vezi ekonomskih politika.

Dow Jones oslabio je 0,24 posto, na 20.954 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,33 posto, na 2.375 bodova, Nasdaq indeks 0,37 posto, na 5.849 bodova.

Od početka novembra, kada je Trump pobijedio na predsjedničkim izborima, S&P 500 indeks porastao je oko 11 posto jer je Trump najavio smanjenje poreza, povećanje ulaganja u infrastrukturu i labavljenje regulacije u pojedinim sektorima.

Međutim, nedostatak konkretnih prijedloga, izolacionistički stavovi i sporost u sastavljanju vlade naveli su ulagače na oprez.

Tim više što se Trump bavi imigracijom, optužbama da je bio prisluškivan i sličnim temama, dok su ekonomska pitanja u drugom planu.

“Činjenica je da su ulagači pretpostavljali da će Trumpova vlada učiniti ono što je obećao. Što se više bavi drugim pitanjima, to joj je manji fokus na ekonomskim mjerama”, kaže Jack Ablin, direktor u BMO Private Bank.

Oprez na tržištu posljedica je, takođe, geopolitičkih napetosti nakon što je u ponedjeljak ujutro Sjeverna Koreja ispalila četiri projektila u more sjeveroistočno od Japana.

Uz to, sve je izvjesnije da će čelnici američke središnje banke na sjednici iduće nedjelje povećati ključne kamatne stope jer se rast ekonomije, ali i inflacije, ubrzava.

Trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji 85 posto izgleda da će Fed povećati kamate već u martu, dok su još početkom prošle nedjelje za to davali samo 30 posto šansi.

Na oprez ulagača ukazuje i ispodprosječni promet. Na američkim je tržištima vlasnika juče zamijenilo 6,18 milijardi dionica, dok je u posljednjih 20 dana prosječni obim iznosio 6,89 milijardi.

I na evropskim su berzama cijene dionica juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,33 posto, na 7.350 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,57 posto, na 11.858 bodova, a pariški CAC 0,46 posto, na 4.972 boda.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top