Wall Street: Indeksi srušeni nakon upozorenja Applea

Na Wall Streetu su berzanski indeksi potonuli više od 2 posto jer su smanjene procjene prihoda Applea i usporavanje rasta proizvodnih aktivnosti u SAD-u podstakli strahovanja od slabljenja globalne ekonomije.

Dow Jones potonuo je 660 bodova ili 2,83 posto, na 22.686 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 2,48 posto, na 2.447 bodova, a Nasdaq indeks 3,04 posto, na 6.463 boda.

Najviše je juče pao, 5,1 posto, S&P indeks tehnološkog sektora, što je ponajviše posljedica potonuća cijene dionice Applea za 10 posto, nakon što je taj tehnološki div smanjio procjene prodaje u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju zbog slabije potražnje za iPhoneom, posebno u Kini.

Upozorenje Applea podržalo je strahovanja na tržištima od usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija, djelimično zbog američko-kineskog trgovinskog sukoba, što bi moglo izazvati i slabljenje prihoda te dobiti kompanija.

Ulje na vatru dolio je podatak Instituta za menadžment nabavke (ISM) da je rast proizvodne aktivnosti u SAD-u u decembru skliznuo na najniži nivo od kraja 2016. godine.

To pokazuje da je na kraju prošle godine rast industrijske aktivnosti u najvećim svjetskim ekonomijama, od Kine i eurozone do SAD-a, znatno usporio.

„Usporavanje kineskog rasta bilo je očekivano, no slabiji nego što se očekivalo podaci ISM-a iznenadili su ulagače jer se činilo da je SAD jedina sigurna luka u oluji”, kaže Sam Stovall, direktor u kompaniji CFRA Research.

Sada se, kaže, čini da je i američka ekonomija suočena s čeonim vjetrovima.

„Ulagači se plaše da sve ove vijesti pokazuju da bi se situacija mogla pogoršati, a da je Apple samo vrh sante leda”, zaključuje Stovall.

Ulagače su iznenadili i podaci o slaboj prodaji novih automobila u SAD-u u decembru, pri čemu je prodaja Forda pala za 8,8, a General Motorsa za 2,7 posto. Zbog toga je cijena dionice Forda pala za 1,5, a GM-a za više od 4 posto.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, cijene su dionica juče pale u njih devet. Blago su ojačali samo defenzivni sektori, komunalni i nekretninski.

I na evropskim su berzama cijene dionica juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,62 posto, na 6.692 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,55 posto, na 10.416 bodova, a pariški CAC 1,66 posto, na 4.611 bodova.


 

Izvor: SEEbiz / H

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top