Wall Street: Indeksi skliznuli s rekordnih nivoa | Ekonomist

Wall Street: Indeksi skliznuli s rekordnih nivoa

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene akcija skliznule s rekordnih nivoa jer su ulagači bili oprezni nakon vijesti da se u Kongresu razmatra mogućnost postupnog smanjenja poreza kompanijama.

Dow Jones oslabio je 0,36 odst, na 23.348 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,32 odsto, na 2.572 boda, a Nasdaq indeks 0,03 odsto, na 6.698 bodova.

Indeksi su skliznuli s rekordnih nivoa nakon vijesti da Zastupnički dom Kongresa razmatra postupno smanjenje poreza kompanijama u idućih nekoliko godina, što je razočaralo ulagače koji su, nakon najava predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, očekivali oštre rezove, i to uskoro.

“Mnogi ulagači nadaju se da bi smanjenje poreza kompanijama podržalo dalji rast cijena akcija. Tržište stabilno raste već duže vrijeme, pa ne treba puno razloga da bi se s vremena na vrijeme učinio mali korak unazad, kao sada”, kaže Rick Meckler, predsjednik u kompaniji LibertyView Capital Management.

Među najvećim je gubitnicama juče bila akcija Mercka, s padom cijene za više od 6 odsto, jer novi lijek protiv karcinoma te farmaceutske kompanije nije ispunio očekivanja.

S druge strane, znatno je, više od 2 odsto, skočila cijena akcije Applea nakon poruke iz tog tehnološkog diva da je potražnja za njegovim novim iPhone X pametnim telefonom snažna.

Pred sam kraj trgovanja indeksi su malo umanjilo gubitke nakon vijesti da bi Trump za novog čelnika američke centralne banke, nakon što u februaru istekne mandat Janet Yellen, mogao izabrati Jeroma Powella.

Powell odgovara tržištima akcija jer bi, smatraju analitičari, mogao nastaviti umjerenu monetarnu politiku Janet Yellen.

I na većini evropskih berzi cijene akcija su juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,23 odsto, na 7.487 bodova, a pariski CAC 0,01 odsto, na 5.493 boda. Frankfurtski DAX porastao je 0,09 odsto, na rekordnih 13.229 bodova.


 

Izvor: GdeInvestirati/Hina

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top