Wall Street: Indeksi pod pritiskom energetskog i tehnološkog sektora | Ekonomist

Wall Street: Indeksi pod pritiskom energetskog i tehnološkog sektora

Na Wall Streetu su u srijedu indeksi berza pali drugi dan zaredom, što je najviše posljedica pritiska na akcije u energetskom i tehnološkom sektoru.

Dow Jones oslabio je 0,59 posto, na 23.271 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,55 posto, na 2.564 boda, a Nasdaq indeks 0,47 posto, na 6.706 bodova.

I juče su, kao i u prethodna tri dana, pod najvećim pritiskom bile akcije u energetskom sektoru. S&P indeks tog sektora izgubio je u posljednja četiri dana oko 4 posto, što je posljedica oštrog pada cijena nafte.

Od prošle nedjelje, kada su dostigle najviše nivoe u dvije i po godine, cijene barela na londonskom i američkom tržištu potonule su gotovo 5 posto.

Nakon snažnog rasta posljednjih mjeseci, cijene ′crnog zlata′ sada su pod pritiskom zbog procjena da će u SAD-u proizvodnja rasti, dok su juče objavljeni podaci pokazali da su prošle nedjelje u SAD-u neočekivano porasle zalihe nafte i benzina, što ukazuje na slabost potražnje.

“Cijene su nafte pale s nedavnih visokih nivoa, a one najviše utiču na kretanje cijena akcija velikih energetskih kompanija”, kaže Peter Jankovskis, direktor u kompaniji OakBrook Investments.

Cijena akcija najveće svjetske naftne kompanije Exxona pala je 1,3 posto, dok je akcija Schlumbergera pojeftinila 2 posto.

Pod pritiskom se juče našao i tehnološki sektor, koji je od početka godine porastao više od 35 posto, pa je i najveći dobitnik među svim sektorima.

“Taj je sektor zabilježio snažan uspon od početka godine, pa su ulagači odlučili povući dio zarade s tržišta”, objašnjava Jankovskis.

Ulagači su oprezni i zbog neizvjesnosti u vezi sa poreskom reformom u SAD-u, s obzirom da je juče nekoliko senatora iz redova republikanaca poručilo da se ne slaže s predlogom kolega iz Senata.

A predlog republikanaca iz Senata razlikuje se u nekoliko ključnih tačaka od predloga stranačkih kolega iz Zastupničkog kongresa, pa je sudbina poreske reforme vrlo neizvjesna.

Tržište kapitala snažno je raslo od pobjede Donalda Trumpa na prošlogodišnjim predsjedničkim izborima, među ostalim, i zbog njegovog obećanja da će drastično smanjiti poreze. Stoga se ulagači sada plaše korekcije cijena akcija ako ta reforma podbaci u odnosu na očekivanja.

Među rijetkim dobitnicima bio je juče S&P indeks bankarskog sektora, s rastom od 0,6 posto, što se zahvaljuje očekivanjima da će američka centralna banka do kraja godine još jednom povećati ključne kamatne stope.

Na taj zaključak juče su ulagače naveli podaci o rastu inflacije i prometa u trgovini na malo.

I na evropskim berzama cijene akcija su juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,56 posto, na 7.372 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,44 posto, na 12.976 bodova, a pariski CAC 0,27 posto, na 5.301 bod.


 

Izvor: GdeInvestirati / Hina

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top