Wall Street: Indeksi pali, Trump i dalje u fokusu | Ekonomist

Wall Street: Indeksi pali, Trump i dalje u fokusu

Na Wall Streetu su u petak indeksi blago pali jer su ulagači oprezni zbog problema u Bijeloj kući i neizvjesnosti hoće li predsjednik Donald Trump moći ispuniti svoja ekonomska izborna obećanja.

Dow Jones oslabio je 0,35 posto, na 21.674 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,18 posto, na 2.425 bodova, a Nasdaq indeks 0,09 posto, na 6.216 bodova.

Nakon što je dan prije potonuo 1,5 posto, jučer je S&P 500 dodatno oslabio. Premda su jučerašnji gubici bili blagi, ovo je prvi put od Trampove pobjede na predsjedničkim izborima da indeksi nisu porasli dan nakon gubitka većeg od 1 posto.

“I dok ovo mini korekcija cijena vjerovatno neće biti prevelika, vjerujemo da je izazvana eskalacijom sumnji u ostvarenje svih Trampovih obećanja koje je dao za vrijeme predizborne kampanje”, kaže J. Bryant Evan, portfelj menadžer u fondu Cozad Asset Management.

Donald Trump otpustio je juče glavnog stratega Steva Bannona, poznatog kao ekonomskog nacionalista i advokata politike “Amerika prva”, što je još jedan u nizu otkaza u Bijeloj kući posljednjih mjeseci.

Kritičari su Bannona posljednjh dana proglasili glavnim krivcem na jačanje nacionalizma i rasizma u SAD-u, što se ogledalo u nedavnom sukobu protestanata u Charlottesvilleu.

Otpuštanje Bannona dodatno je uznemirilo ulagače koji gube vjeru u sposobnost Trumpove administracije da sprovede obećana poreska rasterećenja i poveća investicije u infrastrukturu, kažu analitičari.

A upravo su ta Trumpova obećanja bila jedan od glavnih razloga uspona S&P 500 indeksa za 13,4 posto od Trumpove pobjede na predsjedničkim izborima u novembru prošle godine.

U cijeloj protekloj nedjelji Dow Jones oslabio je 0,8 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,7, a Nasdaq indeks 0,6 posto.

I na evropskim su berzama cijene dionica juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,86 posto, na 7.323 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,31 posto, na 12.165 bodova, a pariški CAC 0,64 posto, na 5.114 bodova.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top