Wall Street: Indeksi pali, trgovina na oprezu | Ekonomist

Wall Street: Indeksi pali, trgovina na oprezu

Na Wall Streetu su u srijedu cijene akcija pale, što je posljedica geopolitičkih napetosti, ali i komentara američkog predsjednika Donalda Trampa o dolaru i kamatnim stopama.

Dow Jones oslabio je 0,29 odsto, na 20.591 bod, dok je S&P 500 pao 0,38 odsto, na 2.344 boda, a Nasdaq indeks 0,52 odsto, na 5.836 bodova.

Na najvećoj svjetskoj berzi i dalje vlada oprez dok ulagači prate razvoj situacije nakon što je prošlog petka SAD izveo najveću vojnu akciju u Siriji od početka građanskog rata u toj zemlji prije šest godina.

Raste napetost u odnosima između SAD-a i Rusije, Sirije te Sjeverne Koreje, pa ulagači nisu voljni da zna;ajnije menjaju pozicije.

Pojačani geopolitički rizici sami po sebi nisu dobri za tržišta, a ulagači se plaše i da će te napetosti odvratiti Trampa od rada na realizaciji njegovih obećanja o smanjenju poreza i povećanju državne potrošnje, koja su mjesecima podržavala rast cijena akcija.

Ulagače su juče iznenadili i Trampovi komentari u intervjuu Wall Street Journalu da je dolar previše snažan i da bi volio da kamatne stope ostanu niske.

Dolar već duže vrijeme jača jer se očekuje povećanje kamatnih stopa američke centralne banke zbog ubrzanja rasta ekonomije i inflacije. A jačanje dolara loše utiče na prihode američkih multinacionalnih kompanija na inostranim tržištima.

“Tržište ne voli nesigurnost, a Trampovi komentari dodatno su uzburkali ionako mutnu vodu, bez obzira hoće li biti preduzete mjere za zaustavljanje daljeg jačanja dolara”, kaže Peter Tuz, predsjednik u firmi Chase Investment Counsel.

Najviše su juče, više od 1 odsto, pale cijene akcija u rudarskom i industrijskom sektoru, a slijedio je finansijski sektor s padom od 0,9 odsto.

Ulagači su oprezni po pitanju finansijskog sektora jer će u četvrtak tri velike banke – Wells Fargo, Citigroup i JPMorgan – objaviti kvartalne poslovne rezultate.

Time će započeti sezona objava poslovnih izvještaja kompanija koja će pokazati jesu li visoke cijene akcija opravdane.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su kompanije iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju ostvarile 10,1 odsto veću dobit nego u istom pro[logodi[njem razdoblju, a da su njihovi prihodi u prosjeku porasli 7 odsto.

Ulagači se nadaju i većem rastu dobiti i prihoda, s obzirom da su akcije na Wall Streetu, po nekim mjerilima, preskupe.

Posljednjih su mjeseci cijene akcija snažno rasle zbog Trampovih obećanja o smanjenju poreza i povećanju državne potrošnje, no kako konkretnih predloga o tome još nema, posljednjih je nedjelja entuzijazam ulagača splasnuo.

I na evropskim berzama juče se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,22 odsto, na 7.348 bodova, a pariski CAC 0,01 odsto, na 5.101 bod. Frankfurtski DAX ojačao je 0,13 odsto, na 12.154 boda.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top