Wall Street: Indeksi nepromijenjeni | Ekonomist

Wall Street: Indeksi nepromijenjeni

Na Wall Streetu su u ponedjeljak indeksi berza ostali gotovo nepromijenjeni jer su ulagači oprezni uoči objave poslovnih rezultata najvećih svjetskih kompanija, ali i zbog rasta prinosa na obveznice.

Dow Jones oslabio je 14 bodova ili 0,06 %, na 24.448 bodova, a Nasdaq indeks 0,25 %, na 7.128 bodova. S&P 500 ojačao je 0,01 %, na 2.670 bodova.

Na tržištu vlada oprez jer će ove nedjelje poslovne rezultate objaviti oko 180 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, među kojima i najveće svjetske kompanije – Amazon, Alphabet, Facebook, Microsoft, Intel, Boeing i Chevron.

Pritom će najveću pažnju privući tehnološki sektor jer je prošle nedjelje proizvođač čipova Taiwan Semiconductor (TSMC) upozorio na slabiju potražnju za pametnim telefonima, što je izazvalo pad cijena akcija u tom sektoru, pri čemu je pod najvećim pritiskom bila akcija Applea, najveće svjetske kompanije po tržišnoj vrijednosti.

Do sad su poslovni rezultati bili bolji od očekivanja. Od oko 90 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su objavile izvještaje, njih 78 posto izvijestilo je o većoj dobiti nego što se očekivalo.

Zbog toga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle gotovo 20 % u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su prije nedjelju dana očekivali rast od 18,4 %.

Ostvare li se procjene, bio bi to najveći skok zarada u posljednjih sedam godina, podržan snažnim rastom globalne ekonomije i poreskim promjenama u SAD na početku godine.

S druge strane, ulagače zabrinjava rast prinosa na obveznice jer se plaše da bi jačanje inflacije zbog snažnog rasta cijena nafte, moglo navesti centralne banke u svijetu na povećanje kamatnih stopa.

Prinosi na 10-godišnje američke obveznice dostigli su 2,96 %, najviši nivo od kraja 2014. godine i blizu vrlo važne granice od 3 %.

Posljednji put kada su prinosi bili na tako visokim nivoima u 2013. godini sklonost ulagača prema riziku naglo je pala, što je pritislo tržišta akcija.

Rast prinosa na obveznice ne odgovara tržištima akcija jer zbog toga rastu troškovi zaduživanja kompanija i jer bi ulagači mogli dio svojih sredstava preusmjeriti iz akcija u obveznice.

„Jasno je da je tržište zabrinuto zbog ovakvog kretanja prinosa. Ako se nastavi rast dugoročnih kamatnih stopa, to će biti velika prepreka za tržište akcija”, kaže Stephen Massocca, potpredsjednik u kompaniji Wedbush Securities.

A na evropskim berzama cijene akcija su juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,42 %, na 7.398 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,25 %, na 12.572 boda, a pariski CAC 0,48 %, na 5.438 bodova.


Izvor: Hina

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top