Wall Street: Indeksi blago pali, u fokusu Grčka i Kina

NEW YORK – Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale, no blago jer se ulagači nadaju da će Grčka ostati u evrozoni, premda su njeni građani na referendumu odbili prijedloge kreditora i dalje mjere štednje.

Dow Jones oslabio je 46 bodova, ili 0,26 posto, na 17.683 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,39 posto, na 2.068 bodova, a Nasdaq indeks 0,34 posto, na 4.991 bod.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja cijene su dionica znatno pale, kao i na svim ostalim svjetskim berzama, zbog neizvjesne sudbine Grčke, nakon što su na referendumu u nedjelju njeni građani odlučno odbili zahtjeve međunarodnih kreditora.

Međutim, gubici su postupno smanjivani, pa se u jednom trenutku S&P 500 indeks čak probio u pozitivno područje jer je Grčkoj pružena još jedna prilika da ostane u evrozoni.

Čelnici Francuske i Njemačke poručili su grčkoj vladi da vrata za pregovore ostaju otvorena i pozvali su je da brzo iznese nove prijedloge za dogovor “novac za reforme”.

“Vrata za razgovor su otvorena”, rekao je francuski predsjednik Francois Hollande na konferenciji za novinare s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

U utorak će na izvanrednom sastanku ministara finansija evrozone grčka vlada iznijeti nove prijedloge reformi koji bi trebali biti osnova daljih pregovora o novoj međunarodnoj pomoći toj članici evrozone, koja je prošle sedmice, zbog nemogućnosti otplate kredita MMF-u, bankrotirala.

“Grčka ne može plaćati svoje račune, a druge članice evrozone ljute se jer će morati platiti račun. No, u igri nisu samo milijarde evra dugova jer Grčka predstavlja južna vrata Evrope. Strateška vrijednost nije kvantifikovana. Trebaolo bi da se postigne dogovor da Grčka ostane u evrozoni”, kaže Karyn Cavanaugh, analitičarka u kompaniji Voya Investment Management.

Ulagači su juče bili oprezni i zbog neizvjesnosti u vezi daljnjeg razvoja situacije na berzi u Šangaju, nakon izvanrednih mjera kineskih vlasti.

Kako su u posljednje tri sedmice cijene dionica u Šangaju potonule gotovo 30 posto, kineske regulatorne vlasti dogovorile su s više od 20 brokerskih kuća da na tržišta ulože gotovo 20 milijardi dolara i ne prodaju dionice dok je Shanghai Composite indeks ispod 4.500 bodova.

I dok su cijene dionica u Šangaju juče porasle više od 2 posto, na Wall Streetu je indeks kineskih dionica pao.

“Kada se uvode ‘izvanredne mjere’, ulagači prvo pomisle: ‘to ne može biti dobro'”, kaže Karyn Cavanaugh.

Najviše je juče, 1,3 posto, pao S&P indeks energetskog sektora jer su cijene nafte, zbog nesigurnosti u vezi Grčke i rasta kineske ekonomije, velikog potrošača sirovina, potonule gotovo 8 posto.

Pod pritiskom grčke dužničke drame, na evropskim su berzama cijene dionica juče oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 0,76 posto, na 6.535 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,52 posto, na 10.890 bodova, a pariški CAC 2,01 posto, na 4.711 bodova.

Izvor Seebiz

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top