Wall Street: IBM pogurao Dow Jones iznad 23.000 bodova | Ekonomist

Wall Street: IBM pogurao Dow Jones iznad 23.000 bodova

Na Wall Streetu je u srijedu Dow Jones indeks prvi put u istoriji okončao trgovanje iznad nivoa od 23.000 bodova, što se najviše zahvaljuje snažnom skoku cijene akcije IBM-a nakon boljih nego što se očekivalo poslovnih rezultata.

Dow Jones ojačao je 0,70 %, na 23.157 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,07 %, na 2.561 bod, a Nasdaq indeks 0,01 %, na 6.624 boda.

Proboj Dow Jones indeksa iznad 23.000 bodova najviše se zahvaljuje skoku cijene akcije IBM-a za gotovo 9 %, nakon što je taj tehnološki div izvijestio o boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima u trećem tromjesečju.

Rast cijene IBM-a doprinio je rastu Dow Jonesa s otprilike 90 bodova od ukupno 160 koliko ih je juče taj indeks osvojio.

Znatnije su, 0,6 %, ojačale i akcije u finansijskom sektoru, čime su nadoknadile gubitke od prethodnoga dana.

Solidni poslovni rezultati kompanija, stabilan rast ekonomije i nada da će predsjednik SAD-a Donald Trump uspjeti da sprovede poresku reformu kojom bi se smanjili porezi kompanijama i građanima već duže vrijeme podržava rast cijena akcija.

Tako je Dow Jones indeksu za prelazak puta od 1.000 bodova, do 23.000 bodova, trebalo samo 54 trgovinska dana. Svojevremeno mu je za prelazak od 21.000 do 22.000 bodova trebalo dvostruko više.

“Mali akcionari i dalje ulažu na tržište, a sa svakim novim rekordom indeksa čini im se da nešto propuštaju, pa je na tržištu sve više ulagača”, kaže Ian Winer, direktor u kompaniji Wedbush Securities.

Prošle nedjelje je započela sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija i to će, kažu analitičari, idućih nedjelja usmjeravati tržište.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju porasla više od 4 % u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Bio bi to sporiji rast nego u prethodnim kvartalima, kada su zarade rasle po dvocifrenim stopama. No, analitičari obično postavljaju procjene nisko jer je zbog toga kompanijama lakše premašiti očekivanja, pa se otvara prostor za rast cijena akcija.

S&P 500 indeks porastao je od početka godine oko 14 %, pa se ulagači, kažu analitičari, nadaju da će rezultati kompanija i njihove procjene daljeg poslovanja opravdati tako snažan rast indeksa.

I na evropskim berzama cijene akcija su juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,36 %, na 7.542 boda, dok je pariski CAC porastao 0,42 % na 5.383 boda, a frankfurtski DAX 0,37 %, na 13.043 boda.


 

Izvor: GdeInvestirati / Hina

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top