Wall Street: Građevinski sektor podigao indekse u ponedjeljak | Ekonomist

Wall Street: Građevinski sektor podigao indekse u ponedjeljak

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene akcija porasle jer su dobri makroekonomski pokazatelji podstakli građevinski sektor, a oporavile su se i akcija u biotehnološkom sektoru.

Dow Jones ojačao je 0,39 %, na 17.545 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,52 %, na 2.102 boda, a Nasdaq indeks 0,86 %, na 5.091 bod. Među najvećim dobitnicima juče je bio građevinski sektor, s rastom cijena akcija za 1,2 %, nakon što je objavljeno da je raspoloženje u građevinskom sektoru u avgustu dostiglo najviši nivo u više od 10 godina, koliko se prate ti podaci.

„Pokazatelji iz građevinskog sektora vrlo su dobri, što je podstaklo ulagače na kupovinu akcija kompanija povezanih s tim sektorom“, kaže Michael James, direktor u kompaniji Wedbush Securities.

Snažno je, 2,1 %, skočio i biotehnološki sektor, što se najviše zahvaljuje korekciji cijena, nakon što su u prethodne dvije nedjelje potonule 4,8 %.

Ulagače su ohrabrili i bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati kompanija u drugom tromesječju.

Dosad je 92 % kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo kvartalne poslovne izveštaje, od kojih je većina nadmašila očekivanja po pitanju dobiti.

Tako bi, po procjenama analitičara, dobit kompanija u drugom tromesječju trebala biti veća za 1,2 % u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Prihodi kompanija mogli bi pasti za 3,5 %.

Ipak, trgovalo se oprezno, na što ukazuje mršav obim trgovanja. Na američkim berzama vlasnika su juče zamijenile 5,4 milijarde akcija, dok prosječan dnevni obim ovoga mjeseca iznosi 6,8 milijardi.

I na evropskim berzama juče se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,01 %, na 6.550 bodova, a frankfurtski DAX 0,41 %, na 10.940 bodova. Pariski CAC ojačao je 0,57 %, na 4.984 bodova.

Izvor: SEEbiz

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top