Wall Street: Energetski sektor podigao indekse

Na Wall Streetu su u srijedu berzanski indeksi nadoknadili dio gubitaka od prethodnoga dana, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica u energetskom sektoru.

Dow Jones ojačao je 0,25 posto, na 21.807 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,31 posto, na 2.465 bodova, a Nasdaq indeks 0,28 posto, na 6.393 boda.

Rast indeksa ponajviše se zahvaljuje skoku cijena dionica u energetskom sektoru za prosječno 1,6 posto, podstaknutom snažnim rastom cijena nafte.

Finansijski je sektor, pak, ojačao 0,2 posto, nakon što je dan prije znatno pao.

Time su djelimično nadoknađeni gubici indeksa od prethodnoga dana, kada su cijene dionica pale zbog napetosti nakon nuklearne probe Sjeverne Koreje, ali i približavanja uragana Irma SAD-u.

Pozitivno je na tržište juče uticala vijest da je predsjednik SAD-a Donald Trump saglasan da se rok za povećanje plafona zaduživanja države produži do polovine decembra, što bi moglo značiti da se nazire dogovor u Kongresu o finansiranju države.

Ulagače su ohrabrili i makroekonomski podaci koji pokazuju da američka ekonomija stabilno raste.

Zbog toga su napetosti oko Sjeverne Koreje i uragana Irma, koje su u utorak pritisnule tržišta, pale u drugi plan.

“Ima sila koje sprječavaju uspon tržišta na novi rekordni nivo, dok s druge strane čvrsti fundamenti sprječavaju značajniju prodaju i pad cijena dionica. Zbog te dvije suprotstavljene sile tržište se kreće u vrlo uskom rasponu”, kaže Walter Todd, direktor u kompaniji Greenwood Capital.

I na većini evropskih berzi cijene su dionica juče porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 0,75 posto, na 12.214 bodova, a pariški CAC 0,29 posto, na 5.101 boda. Londonski FTSE oslabio je, pak, 0,25 posto, na 7.354 boda.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top