Wall Street: Energetski i bankarski sektor podstakli indekse | Ekonomist

Wall Street: Energetski i bankarski sektor podstakli indekse

Na Wall Streetu su u ponedjeljak Dow Jones i S&P 500 indeks porasli, zahvaljujući jačanju energetskog i bankarskog sektora, dok je Nasdaq pao jer je tehnološki sektor i dalje pod pritiskom.

Dow Jones ojačao je 0,61 odsto, na 21.479 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,23 odsto, na 2.429 bodova. Nasdaq indeks oslabio je 0,49 odsto, na 6.110 bodova.

Uspon Dow Jones i S%P 500 indeksa najviše se zahvaljuje rastu cijena akcija u energetskom sektoru za 2 odsto jer su cijene nafte nastavile rasti.

Prošle su nedjelje cijene ′crnog zlata′ porasle po prvi put nakon pet nedjelja pada, a juče su dodatno porasle za više od 1 odsto.

“Cijene su nafte ojačale, što je navelo ulagače na kupovinu akcija u energetskom sektoru. No, to se moglo i očekivati, s obzirom da su cijene nafte posljednjih nedjelja oštro pale”, kaže Ken Polcari, direktor u firmi O′Neil Securities.

Osjetno su, prosječno 1,3 odsto, juče porasle i cijene akcija u finansijskom sektoru. Taj je sektor ojačao već šesti trgovinski dan od posljednjih sedam jer mu najave centralnih banaka o stezanju monetarne politike idu u korist.

S druge strane, među gubitnicima se ponovno našao tehnološki sektor, s padom od 0,9 odsto, nakon što je prošle nedjelje izgubio gotovo 3 odsto.

Taj je sektor pod pritiskom već nekoliko nedjelja, što analitičari pripisuju dobitnoj prodaji, s obzirom da je od početka godine taj sektor predvodio po rastu.

Osim rasta cijena nafte, pozitivno su na tržište uticali bolji nego što se očekivalo podaci koji ukazuju na ubrzavanje rasta američke ekonomije nakon usporavanja u prvom tromjesečju.

Zahvaljujući tome, juče su porasle i cijene akcija u sektorima koji su najosetljiviji na kretanja u ekonomiji. Tako je indeks prometnog sektora, koji se smatra svojevrsnim barometrom ekonomske aktivnosti, dostigao rekordni nivo.

Obim trgovanja bio je juče mršav jer se trgovalo skraćeno, s obzirom da se u utorak zbog Dana nezavisnosti u SAD-u ne radi.

I na evropskim berzama cijene akcija juče su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,88 odsto, na 7.377 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,22 odsto, na 12.475 bodova, a pariski CAC 1,47 odsto, na 5.195 bodova.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top