Wall Street: Dow Jones pada, S&P raste | Ekonomist

Wall Street: Dow Jones pada, S&P raste

Na Wall Streetu je u četvrtak Dow Jones indeks dostigao novi rekordni nivo sedmi dan zaredom, dok su S&P 500 i Nasdaq indeks pali zbog korekcije cijena u tehnološkom sektoru.

Dow Jones ojačao je 0,04 odsto, na 22.026 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,22 odsto, na 2.472 boda, a Nasdaq indeks 0,35 odsto, na 6.340 bodova.

I dok je Dow Jones došao do novog rekorda, S&P 500 i Nasdaq indeks blago su pali zbog pada cijena akcija u tehnološkom sektoru za prosječno 0,35 odsto.

Pritom su akcije Applea i Amazona pojeftinile oko 1 odsto, nakon rasta prethodnih dana.

Ulagače je uznemirila i vijest da je posebni tužilac Robert Mjuler sazvao veliku porotu u Washingtonu kako bi istražio navode o ruskom miješanju u američke izbore 2016.

“To je definitivno važna vijest, novo odvlačenje pažnje Bijele kuće s tema važnih za tržište, a to znači i manje stabilnosti”, kaže Kris Zakareli, direktor u firmi Cornerstone Financial Partners.

Od početka godine Dow Jones i S&P 500 indeks porasli su oko 11 odsto, i to iako ulagači sve manje vjeruju da će predsjednik SAD Donald Tramp u ovoj godini ispuniti izborna obećanja o smanjenju poreza i povećanju državne potrošnje u infrastrukturu.

No, podršku tržištu pružaju ubrzanje rasta ekonomije i dobri kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Od početka sezone objava poslovnih izvještaja, o rezultatima je izvijestilo oko dvije trećine kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 72 odsto premašilo očekivanja, više od prosječnih 64 odsto u kvartalu.

Stoga sada analitičari u anketi Rojtersa procjenjuju da su zarade kompanija u drugom tromjesečju porasle za 11,8 odsto na godišnjem nivou, dok su prije dvije nedjelje očekivali rast zarada od oko 8 odsto.

A na većini evropskih berzi cijene akcija juče su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,85 odsto, na 7.474 boda, a pariski CAC 0,46 odsto, na 5.130 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je 0,22 odsto, na 12.154 boda.

 

Izvor: Hina

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top