Wall Street: Dow Jones ojačao | Ekonomist

Wall Street: Dow Jones ojačao

Na Wall Streetu je u četvrtak Dow Jones porastao, dok je S&P 500 oslabio, kao i Nasdaq indeks jer je zaustavljen višednevni rast cijena akcija u tehnološkom sektoru, a trgovalo se oprezno zbog trgovinskih napetosti i mogućeg zaoštravanja monetarne politike.

Dow Jones ojačao je 95 bodova ili 0,38 %, na 25.241 bod, dok je S&P 500 oslabio 0,07 %, na 2.770 bodova, a Nasdaq indeks 0,7 %, na 7.635 bodova.

Nakon što je tri dana zaredom dosezao rekordne nivoe, Nasdaq indeks juče je osjetno skliznuo jer je zaustavljen rast cijena akcija u tehnološkom sektoru.

S&P indeks tog sektora izgubio je 1,1 %, nakon što je šest dana neprestano jačao i dostizao rekordne nivoe. Najviše su juče u tom sektoru pale cijene akcija Microsofta i Facebooka, oko 1,6 %.

Na tržištu vlada oprez jer će se na predstojećem samitu Skupine G7 najrazvijenijih svjetskih ekonomija razgovarati o trgovinskim pitanjima, nakon što je Vašington uveo carine na uvoz čelika i aluminijuma iz Meksika, Kanade i EU.

Meksiko i Kanada već su uzvratili protivmjerama, a isto je najavila i EU.

„Ulagači su oprezni uoči sastanka G7, koji su obično neutralni za tržište. No, ovoga puta taj će sastanak biti pažljivo praćen zbog trgovinskih pitanja”, kaže Kvinsi Krozbi, analitičarka u kompaniji Prudential Financial.

Ulagači su oprezni i zbog toga što se bliži sjednica čelnika američke centralne banke koja će pokazati namjerava li Fed ubrzati tempo povećanja kamata, s obzirom na snažan rast ekonomije, ali i jačanje inflacije.

Dvodnevna sjednica čelnika Feda počinje 12. juna, a očekuje se drugo po redu povećanje kamatnih stopa u ovoj godini, nakon onoga u martu. Pitanje je, međutim, hoće li Fed nakon toga do kraja godine kamate povećati još jednom ili dva puta.

„Iduće nedjelje zasedaju čelnici Feda i Evropske centralne banke, a oba su sastanka važna za dalji smer tržišta”, kaže Krozbi.

Peter Praet, glavni ekonomista Evropske centralne banke (ECB), kazao je polovinom nedjelje da je zbog snažnog rasta centralna banka sigurna da se inflacija kreće prema ciljanim nivoima.

To, kažu analitičari, povećava mogućnost da će čelnici ECB na sjednici iduće nedjelje progovoriti o ukidanju podsticajnog programa kupovine obveznica.

To bi značilo da bi ECB uskoro mogla početi stezati monetarnu politiku nakon što je niz godina smanjivala kamatne stope i provodila programe za povećanje likvidnosti na tržištima.

I na evropskim berzama juče se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,10 %, na 7.704 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,15 %, na 12.811 bodova, a pariski CAC 0,17 %, na 5.448 bodova.


Izvor: Hina

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top