Wall Street: Cijene akcija zabilježile najveći pad od dolaska Trampa na vlast | Ekonomist

Wall Street: Cijene akcija zabilježile najveći pad od dolaska Trampa na vlast

Na američkim berzama cijene akcija u ovoj nedjelji zabilježile su najveći pad od novembra mjeseca, kada je Donald Tramp izabran za predsjednika SAD.

Indeks S&P 500 je za nedjelju dana oslabio 1,4%, što je njegov najveći pad u posljednjih skoro pet mjeseci. Pri tome je finansijski sektor zabilježio gubitak od 3,8 odsto, a u posljednje tri sedmice čak 11 odsto, zbog pada prinosa na 10-godišnje državne obveznice za 21 bazni poen. Samo su sektori komunalnih usluga i nekretnina prošle nedjelje zabilježili pozitivan.

Nasdaq indeks je juče zatvorio na 5.838,74 poena, što je 1,2 odsto niža vrijednost u odnosu na prethodni petak i najveći nedjeljni pad od decembra mjeseca.

Dow Jones je na nedjeljnom nivou oslabio 1,5 odsto, zabilježivši svoj najoštriji pad od septembra mjeseca.

Jučerašnje trgovanje na Wall Street-u obeležila je velika nestabilnost, pa su indeksi bili malo u pozitivnom, malo u negativnom području dok se čekao rasplet u vezi novog zakona o zdravstvenom osiguranju, koji je usvojen tokom mandata bivšeg predsjednika Baraka Obame prije sedam godina (Obamacare). Prethodno je glasanje o tom zakonskom predlogu bilo predviđeno za četvrtak. Zatim je odloženo do petka, da bi na kraju republikanci povukli predlog iz procedure jer nisu mogli dobiti podršku dovoljnog broja poslanika iz svoje stranke, dok su demokratski poslanici bili jednoglasni u tome da ne podrže predlog novog zakona.

Vijest o povlačenju predloga iz procedure objavljena je pred sam kraj trgovanja, pa je neizvjesno kako će ovaj Trampov poraz uticati na berze početkom naredne sedmice.

Reforma zdravstva smatra se prvim velikim testom u saradnji Trampa i republikanaca u Kongresu, a kako je taj test neslavno prošao, postoji strah da ni drugi Trampovi planovi neće proći u Kongresu bez oštrog protivljenja.

A upravo su Trampova obećanja o smanjenju poreza, podsticanju fiskalne potrošnje i labavljenju propisa u pojedinim sektorima posljednjih mjeseci podržavala snažan rast cijena akcija.

“Ovo je nagovještaj da su predsjednikovi planovi vjerovatno ambiciozniji nego što Kongres to može podržati. To će vjerovatno značiti da bi tržište u cijene trebalo ugraditi određeni stepen nefunkcionalnosti sa kojim investitori nisu računali”, kaže Peter Kenny, strateg “Global Markets Advisory Group”.

Ali, ima i drugačijih mišljenja. “Sada, kada je zakon o zdravstvenoj zaštiti skinut sa dnevnog reda, mislim da će tržište biti optimističnije u vezi toga da će se zakonodavci moći posvetiti drugim, manje složenim pitanjima, kao što su regulatorne reforme i smanjenje poreza”, kaže Margaret Patel, analitičarka u fondu Wells Fargo Asset Management.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top