Wall Street: Berze na rekordnim nivoima već peti dan | Ekonomist

Wall Street: Berze na rekordnim nivoima već peti dan

Na Wall Streetu su u srijedu berzanski indeksi dostigli nove rekordne nivoe, peti dan zaredom, zahvaljujući podacima o jačanju amaričke ekonomije i uvjerenju ulagača da će američki predsjednik Donald Trump ispuniti obećanja o smanjenju poreza.

Dow Jones ojačao je 107 bodova ili 0,52 odsto, na 20.611 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,50 odsto, na 2.349 bodova, a Nasdaq indeks 0,64 odsto, na 5.819 bodova.

S&P 500 indeks porastao je juče sedmi dan zaredom, što je njegov najduži pozitivni niz od septembra 2013. godine, pri čemu je peti dan zaredom dostigao rekordne nivoe.

Optimizam na tržištu zahvaljuje se boljim nego što se očekivalo podacima o rastu prometa u trgovini na malo i potrošačkim cijenama u januaru, što ukazuje na ubrzanje rasta američke ekonomije.

Na sastanku s liderima trgovačkog sektora predsjednik Tramp ponovio je da će znatno smanjiti poreze i pojednostaviti poreske zakone, što je najavio i prošle nedjelje.

Trampova obećanja o smanjenju poreza, povećanju fiskalne potrošnje i labavljenju regulacija u pojedinim sektorima podržavaju tržišta kapitala još od početka novembra, kada je pobijedio u trci za Bijelu kuću.

Očekuje se da će ti potezi podstaći brži rast ekonomije, ali i inflacije, a zbog toga bi američka centralna banka mogla ubrzati tempo povećanja kamatnih stopa.

Juče je u drugom danu svjedočenja u Kongresu o monetarnoj politici predsjednica Feda Dženet Jelen ponovno naznačila da bi kamate mogle biti povećane već na idućoj sjednici čelnika centralne banke u martu.

“Da je Jelen to kazala pre godinu dana, tržište bi palo jer su temelji ekonomije bili vrlo slabi. No, ako sada Fed poveća kamate, to ne bi uzdrmalo svijet jer ulagači vjeruju da su temelji čvrsti”, kaže Bred MekMilan, direktor u firmi Commonwealth Financial network.

Najviše su juče, 1,2 odsto, porasle cijene akcija u zdravstvenom sektoru, a slijedio je finansijski s rastom od 0,7 odsto.

S druge strane, cijene akcija u komunalnom i nekretninskom sektoru, kojima ne odgovaraju veće kamate, pale su oko 0,3 odsto.

Podršku tržištu pružaju i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Stoga su analitičari povećali procjene, pa sada u anketi Rojtersa procjenjuju da će dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u posljednjem prošlogodišjem kvartalu u prosjeku biti za 7,2 odsto veća na godišnjem nivou, što bi bio najveći rast zarada od trećeg tromjesečja 2014. godine.

Na početku sezone objava rezultata analitičari su očekivali rast zarada od 6,1 odsto.

I na evropskim berzama cijene akcija juče su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,47 odsto, na 7.302 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,19 odsto, na 11.793 boda, a pariski CAC 0,59 odsto, na 4.924 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top