Wall Street: Apple, Microsoft i IBM krivi za pad indeksa

NEW YORK – Na Wall Streetu su u utorak berzovni indeksi pali jer je nakon slabih finansijskih rezultata IBM-a i United Technologiesa splasnuo optimizam ulagača u vezi poslovanja tehnoloških kompanija, a pad cijena dionica Applea i Microsofta najavljuje i daljnje gubitke indeksa.

Dow Jones potonuo je 181 bod, ili 1,0 posto, na 17.919 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,43 posto, na 2.119 bodova, a Nasdaq indeks 0,21 posto, na 5.208 bodova.

Dow Jones indeks zabilježio je juče najveći dnevni gubitak u posljednja dvije sedmice, što je ponajviše posljedica pada cijena dionica IBM-a za 6, a United Technologiesa za 7 posto, nakon što su ti tehnološki divovi objavili slabije nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate.

Iz istog je razloga pao i Nasdaq indeks, nakon što je u tri prethodna dana neprestano dosezao nove najviše nivoe u istoriji.

Očekuje se i daljnji pad tih indeksa jer su u produženom trgovanju, nakon zatvaranja Wall Streeta, oštro pale cijene dionica Applea, za više od 6 posto, Microsofta, za 3,5 posto, i Yahooa, za 2,2 posto. I te su kompanije, naime, svojim rezultatima podbacile u odnosu na procjene analitičara.

Prošle sedmice odlični kvartalni poslovni rezultati Googlea i Netflixa podstaknuli nadu da će i druge kompanije iz tog sektora izvijestiti o snažnom rastu prihoda i dobiti. Međutim, rezultati ostalih tehnoloških divova razočarali su ulagače.

“Po prvi put nakon dužeg vremena, fundamentalni pokazatelji podstali su akciju na tržištu, a tako će vjerojatno biti i iduće sedmice, na vrhuncu sezone objava kvartalnih poslovnih izvještaja”, kaže Ryan Larson, direktor u fondu RBC Global Asset Management.

Od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile poslovna izvješća, njih 70 posto nadmašilo je očekivanja analitičara, što je iznad dugoročnog prosjeka od 63 posto.

No, očekivanja su vrlo niska, pa tako analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju pala za 1,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

To je, doduše, poboljšanje, s obzirom da se u anketi 1. jula očekivao pad zarada za 3 posto, no to je i slabije u odnosu na očekivanja od 1. Januara kada se predviđao rast dobiti za gotovo 6 posto.

Prihodi kompanija mogli bi pasti za 3,9 posto, što bi bio njihov najveći pad od trećeg tromjesečja 2009.

Od kompanija koje su dosad objavile izvještaje, njih samo 53 posto nadmašilo je očekivanja po pitanju prihoda, što je manje od dugoročnog prosjeka od 61 posto.

Slabost prihoda posljedica je ponajviše visokog kursa dolara, zbog čega kopne prihodi američkih multinacionalnih kompanija s inozemnih tržišta. A taj se trend vjerojatno neće tako skoro promijeniti jer dolar i dalje jača zbog toga što će do kraja godine američka središnja banka Fed vjerojatno povećati ključne kamatne stope.

I na evropskim su berzama cijene dionica juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,29 posto, na 6.769 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,12 posto, na 11.604 boda, a pariški CAC 0,70 posto, na 5.106 bodova.

izvor: SEEbiz

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top