Wall Street: Akcije zabilježile skok na berzi | Ekonomist

Wall Street: Akcije zabilježile skok na berzi

Na Wall Streetu su u srijedu cijene akcija znatno porasle, nakon što je američka centralna banka povećala kamatne stope kao što se očekivalo, a nije nagovijestila ubrzanje tempa povećanja cijene novca.

Dow Jones ojačao je 0,54 odsto, na 20.950 bodova, dok je S&P 500 skočio 0,84 odsto, na 2.385 bodova, a Nasdaq indeks 0,74 odsto, na 5.900 bodova.
Nakon dvodnevne sjednice, čelnici Feda odlučili su juče da povećaju ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 0,75 do 1 odsto, kao što se na tržištima i očekivalo.

“Posljednjih mjeseci vidimo napredak u ekonomiji kao što smo i predvidjeli”, rekla je na konferenciji za medije predsjednica Feda Janet Yellen.
Posljednjih mjeseci makroekonomski podaci ukazuju na ubrzanje rasta američke ekonomije, nastavak pozitivnih trendova na tržištu rada i približavanje inflacije prema ciljanom nivou Feda od 2 odsto.

Stoga se na tržištima očekivalo povećanje kamata po drugi put u samo tri mjeseca. Iako povećanje kamata obično loše utiče na tržišta kapitala, sada to nije slučaj, kažu analitičari, jer se rast ekonomije ubrzava i može podnijeti povećanje cijene novca.
Snažan rast cijena akcija zahvaljuje se i tome što Fed nije nagovijestio ubrzanje tempa povećanja kamata, pa su procjene o daljem povećanju cijene novca u dva navrata do kraja godine ostala nepromijenjena.

“Ulagači su se plašili da bi Fed mogao biti agresivniji, no kako njegove poruke to nisu, tržište je zadovoljno i nastavilo je svojim dosadašnjim smjerom”, kaže Eric Schoenstein, direktor u fondu Jensen Quality Growth Fund.

Ulagače je ohrabrila i izjava Janet Yellen da kretanja na tržištu akcija pokazuju da su finansijski uslovi poslovanja povoljni.
Mnogi analitičari, naime, tvrde da su cijene akcija previsoke, s obzirom da se berzanski indeksi kreću na daleko najvišim nivoima u istoriji, a da predsjednik SAD-a Donald Trump još nije objavio konkretne predloge o smanjenju poreza i povećanju fiskalne potrošnje, što je podržavalo uspon tržišta posljednjih mjeseci.

“Yellen je prikazala ulogu tržišta pozitivnom, što će biti protumačeno kao potvrda sadašnjih valuacija, koje mnogi smatraju visokima”, kaže Nicolas Colas, strateg u firmi Convergex.

Najveći dobitnik bio je juče energetski sektor, pri čemu su cijene akcija Exxona i Chevrona porasle između 1,2 i 1,4 odsto, što se zahvaljuje rastu cijena nafte po prvi put nakon više od nedjelju dana.

Cijene nafte skočile su, naime, 2,6 odsto, nakon što je objavljeno da su zalihe sirove nafte u SAD-u prošle nedjelje neočekivano pale.

I na evropskim su berzama cijene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,15 odsto, na 7.368 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,18 odsto, na 12.009 bodova, a pariski CAC 0,23 odsto, na 4.985 bodova.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top