VW "ubira" plodove skandala, štedjeće i u Kini | Ekonomist

VW “ubira” plodove skandala, štedjeće i u Kini

Njemačka automobilska kompanija Folksvagen, pogođena skandalom vezanim zbog varanja oko izduvnih gasova, objavila je da odlaže planirane investicije u Kini.

“U svijetlu aktuelne situacije i revizije naših investicija, kompanija je odlučila da za dvije ili tri godine odloži povećanje udjela u zajedničkom preduzeću sa kineskom kompanijom FAW”, rekao je jedan od portparola njemačke kompanije, a prenosi agencija Frans pres.

VW je bio među prvim stranim kompanijama koje su ušle na kinesko tržiste, i ima veliku proizvodnju u Kini zahvaljujući formiranju zajedničkih preduzeća sa najvećim kineskim proizvođačem automobila SAIC-om i kompanijom FAW grup.

Kina, kao najveće svjetsko tržište automobila, ima ključni značaj za VW, pošto je samo tamo prošle godine ova kompanija isporučila 3,67 miliona automobila, premašivši američkog rivala Dženeral motors (GM) koji je prodao 3,54 miliona automobila.

VW trenutno ima 40-procentni udio u zajedničkom preduzeću sa kineskim FAW-om, FAW-Folksvagen Automobili, i namjerava da taj procenat poveća na 49,9 odsto, isti vlasnički udio koji poseduje i u preduzeću sa SAIC-om.

“Troškovi investicije se još procjenjuju”, saopšteno je iz Folksvagena, koji, kako podsjeća Frans pres, nastoji da se oporavi od globalnog skandala i otkrića da je u 11 miliona svojih dizel automobila instalirao softver za manipulaciju vrednostima izduvnih gasova.

IZVOR: TANJUG

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top