VW stvara novi brend za siromašnije Kineze | Ekonomist

VW stvara novi brend za siromašnije Kineze

Iako proizvodi svoja vozila u Kini još od sredine osamdesetih, njemački div Folkswagen je bio u sjenci svojih rivala prethodnih godina na najvećem tržištu.

Nakon što je njegov luksuzni brend Audi izgubio značajan udio u tržištu od njemačkih rivala Mercedesa i BMW, VW se posvetio Kini i prošle godine konačno prestigao Dženeral motors kao proizvođača s najviše prodatih jedinica.

Pošto je stabilizovao svoje poslovanje u Kini, VW sada kreće u snažnu ofanzivu uspostavljanja apsolutne dominacije na ovom tržištu. Popuniće rupe u najvažnijem segmentu u ovom dijelu svijeta, pa će samo u ovoj godini predstaviti sedam SUV i crossover modela pod brendovima VW i Škoda.

Trenutno u Kini VW prodaje samo Tiguan, Touareg i Teramont crossovere, a Škoda Yeti i Kodiaq. Dok su skoro svi ostali veliki proizvođači završili s proširenjem svojih proizvodnih kapaciteta u Kini, VW tek počinje to da radi. VW će uz postojećih sedam fabrika u kineskim gradovima uz lokalne partnere China FAW i SAIC Motror otvoriti još tri.

Izvor: b92

Komentariši

Top