Vulkani na Islandu će proizvoditi električnu energiju za Veliku Britaniju

Vulkani na Islandu će proizvoditi električnu energiju za Veliku Britaniju

Domovi u Velikoj Britaniji za 10 godina bi mogli imati električnu energiju koju će proizvoditi vulkani na Islandu putem električnih cijevi pod morem.

Interkonektor vrijedan nekoliko milijardi dolara dovodiće geotermalnu energiju sa Islanda direktno u Veliku Britaniju.

Britanski premijer David Cameron, koji je prvi premijer ove zemlje u posjeti Islandu od Winstona Churchilla 1941. godine, kazao je da će biti oformljeni timovi koji će sprovesti istraživanja kojim će se ispitati izvodljivost projekta.

Ukoliko se pronađe uspješno rješenje, džinovski hidro-električni kabl između dvije zemlje bi trebao biti izgrađen tokom decenije.

Island se snabdijeva strujom 95 posto iz hidro i geotermalne energije. Službenici su rekli da bi uspostavljanje ovakvog obnovljivog električnog sistema u Velikoj Britaniji moglo osigurati veću sigurnost koja ima problema sa nedostatkom struje.

Vlasnici stanova upozoreni su da bi mogli dobiti veće račune za struju jer su neke stanice za električnu energiju “na izmaku snaga”.

Izvor: Biznis.ba

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top