Vukovima s Wallstreeta režu bonuse | Ekonomist

Vukovima s Wallstreeta režu bonuse

Bankari i trgovci na WallStreetu ove bi godine mogli dobiti manje bonuse, jer su prihodi banaka od trgovanja smanjeni, javlja britanska agencija Rojters.

“Bonusi širom Wallstreeta mogu pasti za oko 10 odsto u ovoj godini, pri čemu će trgovci biti najteže pogođeni”, izjavio je direktor konsultantske kompanije Džonson Asošiejts, Alan DŽonson.

U međuvremenu, investicioni bankari će vjerovatno dobiti veće plate, jer situacija na tržištu spajanja i preuzimanja (M&A) ostaje snažna.

Naime, ukupna vrijednost M&A ugovora je u prva tri kvartala tekuće godine iznosila 1,02 biliona dolara, što je 11 odsto više u odnosu na prošlu godinu, pokazali su rezultati Rojtersa.

Američka banka “Goldman Saks” je u četvrtak saopštila da je u trećem kvartalu izdvojila 16 odsto manje novca za isplatu kompenzacija u poređenju sa istim periodom lane, dok bi četvrti kvartal, kada banke odlučuju koliko će isplatiti bonusa, mogao doneti izvesno olakšanje zaposlenima, ocjenjuje Rojters.

Ukupni prihodi “Goldmana Saksa” od trgovanja na tržištima deonica, valuta i robe su u trećem kvartalu smanjeni 15 odsto, navodi Rojters, i dodaje da mnogi investitori nisu spremni na preuzimanje rizika po osnovu kupovine obveznica i finansijskih derivata, sve dok ne steknu bolji uvid u to kada bi moglo da počne podizanje kamatnih stopa u SAD.

I druge banke su, kako prenosi britanska agencija, izdvojile manja sredstava za bonuse u trećem kvartalu, pa je tako američka banka “JP Morgan Čejs” ostavila 13 odsto manje novca za kompenzacije u trećem kvartalu u poredjenju sa istim periodom lane.

Izvor: tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top