Vrufakis se obrušio na Ciprasa | Ekonomist

Vrufakis se obrušio na Ciprasa

Grčka predizborna kampanja postala je prilično prljava, a da još nije ni počela, piše britanski Gardijan.

Radikalna ljevica, uključujući bivšeg grčkog ministra finansija Janisa Varufakisa, obrušila se na Aleksisa Ciprasa jer je, kažu, izdao program koji ih je doveo na vlast, piše britanski list.

Cipras se, smatra njegov bivši ministar finansija, “predao Evropi” kada je prihvatio uslove nametnute Grčkoj kroz duge i teške pregovore. Varufakis je u intervjuu za Novu reviju Ciprasa nazvao novim De Golom ili novim Miterandom.

Prema njegovim riječima mladi premijer dozvolio je da njegov ego postane važniji od obećanja koja je Siriza dala grčkim biračima.

On je, govoreći o Ciprasovoj iznenenadnoj ostavci u četvrtak, rekao da je premijer Grčke postao marioneta EU.  “Cipras je na referendumu odlučio ne samo da se preda Evropi i Trojci, već i da implementira sve njihove uslove. Zaključio je da je bolje da progresivna vlast koja prezire evropske pregovarače sama sprovede te mjere koje bi ionako kasnije u Grčkoj sa entuzijazmom sprovodio neko iz Evrope “, rekao je Varufakis.

Taj je Ciprasov potez, smatra, rezultirao time da je Siriza od pokretača pokreta usmjerenog protiv dužničkog ropstva mutirala u ono što nikako nije htjela da bude.  “Bio sam svedok te mutacije. Stranačke kolege koji su to prošli okrenuli su se protiv onih koji nisu, a sve je to onda preraslo u podjelu stranke. To naši glasači koji su rekli “ne” nisu zaslužili” rekao je Varufakis.

Ova kritika liči na Varufakisov pokušaj da se distancira od Ciprasa, čovjeka kome je bio u prvih šest mjeseci mandata jedan od ključnih mentora prilikom pregovora sa MMF-om. Ciprasovu odluku da podnese ostavku i raspiše nove izbore Varufakis vidi kao pokušaj čišćenja stranke od protivnika, kao i ojačavanje lične pozicije.

“Kada vi ispregovarane uslove pretvorite u zakon, ne možete i dalje da tvrdite “predlažem zakon iako je on zlo po naciju”… u nekom trenutku valjda podnesete ostavku ili jednostavno počenete da vjerujete da taj zakon i nije toliko loš”, rekao je Varufakis.

Izvor: B92
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top