Vrijeme do jesenjeg spektakla Apple krati martovskim novitetima | Ekonomist

Vrijeme do jesenjeg spektakla Apple krati martovskim novitetima

Cijela 2017. godina, kada je riječ o kompaniji Apple, u znaku je obilježavanja decenije postojanja iPhonea, a budući da je spektakularni događaj zakazan za septembar, developeri su se potrudili da se ne svede sve na iščekivanje “osmice”, već i na predstavljanje noviteta za one koji traže “nešto između” modela kojima je posvećeno najviše pažnje.

Apple bi trebalo da u martu održi događaj tokom kojeg bi mogli biti predstavljena dopuna liniji smartfona, budući da je od lansiranja uređaja iPhone SE prošla čitava godina, a kompanija iz Kupertina smatra ovo idealnim načinom da omogući dio ponude i za one korisnike između dviju jesenjih ceremonija.

Appleovi planovi o ažuriranju iPad linije pomoću triju novih uređaja pojavili su se prošlog mjeseca, a najavljen je i veliki korak u osvajanju prostora na tržištu televizije i streaminga.

Reklame za iPhone modele lansirane prošle jeseni i dalje se snimaju, pa ih je ovih dana objavljeno čak šest. Apple u njima akcenat stavlja na mogućnosti kamere na iPhone 7 Plus modelu. Serijal pod nazivom “One Night – Shot” nastavljen je uz humoristične reklame za Portrait režim fotografisanja.

Nivo kreativnosti izuzetno je visok, a posebna pažnja posvećena je fotografisanju u uslovima slabijeg osvijetljenja, ovoga puta pomoću novih kadrova i videa u trajanju od 16 sekundi i to na temama života u Johanezburgu, Njujorku, Šangaju i Tokiju.

Kada je riječ o marketinškoj praksi Apple se usmjeren na globalnu marektinšku strategiju, a sada je posvećen restruktuiranju odnosa sa dugogodišnjim marketing partnerom TBWA\Media Arts Lab, u cilju fokusiranja više na digitalne i kampanje specifične za pojedine regione, a manje na prevođenje brend kampanja velikog obima za tržište cijelog svijeta. Jedan od primjera ove prakse je  “Meu Bloco na Rua” regionalna kampanja, koja je inspirisana Karnevalom u Brazilu, koja je pokrenuta u cilju promocije modela iPhone 7 Plus na tržištu te zemlje.

Veoma znajčajan iskorak Applea događa se u oblasti televizije, iako je to oblast koja u svjetskim medijima ostaje gotovo nezapažena. Ipak, veoma važan korak za kompaniju s logom jabuke je sklapanje ugovora sa Timotijem Tvedalom, koji je od sada direktor Apple TV-a. Tvedal je ovaj poziv prihvatio došavši direktno iz Amazon Fire TV-a, a u njegovoj biografiji je i rad u Netflixu, što ga zajedno čini odličnim poznavaocem i hardvera i softvera u oblasti internet televizije.

U tehnološkim krugovima se ovih dana moglo čuti da će novi uređaj podržavati 4K tehnologiju, koja je ove godine omogućena na velikom broju televizija.

Kada je riječ o iPad modelima u martu bismo mogli vidjeti drugu generaciju iPad Pro modela dijagonale ekrana 12,9 inča sa A10X čipsetom, novi premijum iPad model sa ekranom od 10 ili 10,5 inča i A10X čipsetom i novi model sa ekranom dijagonale 9,7 inča model sa A9 čipom, namijenjen donjem tržišnom segmentu.

Apple bi takođe mogao da dopuni liniju iPhonea modelima iPhone 7 i 7 Plus u crnevoj boji. Očekivanja su i da bi prošlogodišnji iPhone SE, koji je sada dostupan u verzijama sa 16 gigabajta i 64 gigabajta memorijskog prostora, trebalo bi da dobije i verziju od 128 gigabajta.

Prodaja “sedmica” ispunjava očekivanja, što je potvrđeno i u najnovijem izvještaju istraživačke kuće Gartner, u kojem se navodi da je Apple prodao više tsmartfona od bilo koje druge kompanije u posljednjem prošlogodišnjem kvartalu, čime je konačno nadmašio najvećeg rivala, južnokorejsku kompaniju Samsung.

Od 432 miliona prodatih smartfona Apple se našao na vrhu liste u ovoj kategoriji sa 77 miliona uređaja. Riječ je o rastu od sedam odsto u odnosu na četvrti kvartal 2015. godine.

Ana Nives Radovic
Ana Nives Radovic
The very first Montenegrin fintech author, financial analyst and author of "Dividing by Zero" scientific project.

Komentariši

Top