Vrijednost prodatih iOS i Android aplikacija u 2016. iznosila 90 milijardi dolara  | Ekonomist

Vrijednost prodatih iOS i Android aplikacija u 2016. iznosila 90 milijardi dolara 

Zahvaljujući rastućoj zastupljenosti smartfona u 2016. godini, očekivano, ostvarena je rekordna vrijednost preuzetih aplikacija na mobilnim platformama iOS i Android, pri čemu je dostignut ukupan iznos od 90 milijardi američkih dolara.

Prema podacima koje je objavila Softpedia od navedenih 90 milijardi, koliko su korisnike ukupno koštale aplikacije, zarada developera iznosila je 89 milijardi dolara, što predstavlja značajan rast u iznosu od 15 odsto u odnosu na 2015. godinu.

Registrovano je i povećanje vremena provedenog u korišćenju aplikacija na čak 900 milijardi sati, odnosno ukupno 10 miliona godina.

Zarada je ostvarena i kod aplikacija koje su, načelno, besplatne, a u kojima se odvija unutrašnja kupovina (in-app purchase) dodatnih stavki.

Najveću zaradu developerima donijele su mobilne igre, dok se na listi najpopularnijih servisa ističu Spotify, Line i Netflix.

Foto: Marketingland
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top