Vrijednost preuzimanja u svijetu 3.000 milijardi dolara | Ekonomist

Vrijednost preuzimanja u svijetu 3.000 milijardi dolara

Vrijednost preuzimanja i spajanja kompanija u svijetu porasla je 48 odsto u odnosu na lani, na 3.060 milijardi dolara, najviše od 2007. godine. Podaci Thomson Reutersa pokazuju da je Goldman Sachs zadržao vodeću poziciju kao savjetnik za preuzimanja i spajanja, jer je ta investiciona banka učestvovala u poslovima vrijednim 877 milijardi dolara.

Slijede banka JP Morgan Chase, koja je bila savjetnik u poslovima vrijednim 651 milijardu dolara, i Citigroup, sa 633 milijarde dolara. Najveća vrijednost preuzimanja u prvih 11 mjeseci ove godine zabilježena je u energetskom sektoru – 516 milijardi dolara, što je 68 odsto više nego prošle godine. U zdravstvenom sektoru vrijednost preuzimanja stigla je do 364 milijarde dolara, dvostruko više nego lani, zahvaljujući nedavnom preuzimanju fabrike Allergan od strane Actavisa za 66 milijardi dolara. Tržište preuzimanja i spajanja, koje je godinama bilo pod pritiskom financijske krize i recesije, oporavilo se zahvaljujući rastu cijena dionica i povjerenja kompanija koje imaju velike zalihe novca i volju za širenjem poslovanja.

Izvor: aljazeera.net

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top