Vrijednost otkupljenih proizvoda 6,5 odsto veća | Ekonomist

Vrijednost otkupljenih proizvoda 6,5 odsto veća

U prvih osam mjeseci ove godine Vrijednost otkupljenih poljoprivrednih proizvoda iznosi 14,8 miliona eura, što je 6,5 odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu, saopšteno je iz Monstata.

Poljoprivrednici smatraju da bi bolja i organizovanija saradnja sa trgovačkim lancima dovela do većeg otkupa i boljeg plasmana domaćih proizvoda.

“Koliko se god trgovački lanci trudili da pomognu poljoprivrednicima, za sada nijesu zamajac koji bi pokrenuo poljoprivredu. Proizvođači su očekivali da će oni biti veći pokretač, ali za sada je daleko od toga”, rekao je Pobjedi poljoprivrednik iz Zete i nekadašnji predsjednik Udruženja proizvođača tog područja, Mladen Aligrudić.

On je dodao da je rijetko koji trgovački lanac napravio dogovor sa domaćim proizvođačima, dok znaju da se dogovore sa stranim, koji za trgovačke kompanije rade unaprijed.

“Ne znam u kome je problem, ali bi trebalo da se dogovorimo. Očekivalo se puno da će domaći lanci plasirati mnogo više naših proizvoda, ali mi se čini da su im usta puna priče ‘jedimo domaće, plasirajmo domaće’, ali je malo realizovano”, smatra Aligrudić.

On je kazao da su pojedini trgovački lanci napravili dogovor sa pojedinim velikim proizvođačima.

“Mali proizvođači moraju naći način da se udruže u neku organizaciju ili kooperativu, jer je trgovcima interesantan samo proizvođač koji dnevno može da proizvede veće količine robe”, poručio je Aligrudić.

On je naveo da bi neko morao pokrenuti inicijativu za otpočinjanje planske proizvodnje

“Ostaje žal da domaći proizvođači, uz sve podrške Ministarstva poljoprivrede i prednosti koje nudi ovaj teren, pokrivaju 15 do 20 odsto potreba domaćeg tržišta”, rekao je Aligrudić.

On je upozorio da trgovački lanci uvoze poljoprivredne proizvode ne samo u periodu kada domaći proizvođači nemaju robu.

“Oni uvoze i kad imamo domaću robu. Domaći proizvođači, koji su jako krhki, na taj način se slome, jer je njihova konkurentnost slaba”, upozorio je Aligrudić i dodao da ima i pozitivnih primjera, tako da su pojedini lanci finansirali proizvodnju određenih proizvođača.


 

Izvor: Cdm

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top