Vrijednost Googla veća nego ruske berze | Ekonomist

Vrijednost Googla veća nego ruske berze

Google je postao treća najveća tehnološka kompanija,i pored trzavica koje su je potresale, i trenutno vrijedi više nego cijela ruska berza. Prva dva mjesta zauzeli su Apple i Microsoft.

Vrijednost ruske berze trenutno se procjenjuje na 325 milijardi, a Google-a na nešto više od 340 milijardi dolara.

Rusija trenutno prolazi kroz krizu zbog pada vrijednosti rublje a pod pritiskom niskih cijena nafte i sankcija uvedenih od strane EU. U toj državi sve je manje novca nakon što je Središnja banka potrošila više od 80 milijardi dolara u pokušaju da uspori ili zaustavi krah nacionalne valute.

Rusija je pred kritičnom tačkom, i mogla bi biti prisiljena da posegne za rezervama u zlatu“, komentarisao je za Bloomberg Kevin Mahn, koji rukovodi investicionim fondom iz New Jerseya.

Među investitorima se priča kako bi Kremlj mogao početi sa prodajom zlatnih rezervi koje je nagomilao u posljednjim mjesecima. Naime, rezerve zlata u Rusiji u novembru povećane su sa 1.168,7 tona na 1.187, 5 tona. Prema podacima MMF-a, ova država je od 2005. povećala rezerve zlata tri puta, čime udio Rusije u obimu međunarodnih rezevri zlata iznosi 10 odsto.

Izvor: independent.co.uk, bloomberg.com

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top