Vrijednost Apple-a veća od BDP-a Švajcarske, Švedske, Danske... | Ekonomist

Vrijednost Apple-a veća od BDP-a Švajcarske, Švedske, Danske…

Apple je postao prva kompanija u svijetu koja je dostigla tržišnu vrijednost od 700 milijardi dolara.

Odlične brojke dolaze nakon što je tehnološki gigant odlično poslovao na tržištu pametnih telefona, a uskoro pušta u prodaju i pametan sat, piše Bussines Insider.

Samo u posljednjem kvartalu Apple je prodao 74,5 miliona iPhonea. Apple-ov izvršni direktor Tim Cook na konferenciji Goldman Sachs tehnologija objasnio je razloge velikog uspjeha kompanije.

“Mobilni sistem iOS se koristi u vašim automobilima, u vašem domu, u zdravstvu. To su sve važni djelovi vašeg života. To nam sve pojednostavljuje život. Odlično nam je krenulo i u Kini, otvorili smo puno poslovnica. U cijelom svijetu imamo 20.000 novih prodavnica”, pohvalio se Cook.

Kada bismo Apple uporedili sa državama, BDP jedne Švajcarske godišnje iznosi 685 milijardi dolara, a ‘bogatiji’ je i od Švedske, Austrije, Danske, Izraela… Na rang listi država poređanih po BDP-u, Apple bi zauzeo 20. mesto, odmah iza Turske i Saudijske Arabaije.

Analitičari smatraju da i pored ovoga Apple ima mogućnost za dalji napredak imajući u vidu najnovije inovacije, sve veće prihvatanje Apple sistema plaćanja na iPhone-u, kao i ulaganje u samu kompaniju (Apple će uskoro uložiti čak 848 miliona dolara za uvođenje solarne energije u svoje centre, a Cook je taj projekt nazvao “najvećim, najhrabrijim i najambicioznijim Appleovim projektom ikad”).

 

Izvor: BIZLife, Business Insider
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top