Vrijednost akcija HSBC niža 62 odsto | Ekonomist

Vrijednost akcija HSBC niža 62 odsto

Cijena akcija vodeće evropske banke HSBC oborena je nakon saopštavanja informacije da je zabilježen veliki pad dobiti na godišnjem nivou.

U HSBC ističu da bi nastavak trenda smanjenja dobiti mogao da dovede do poremećaja u globalnoj trgovini, što bi uticalo na liniju poslovanja, objavio je BBC.

U poslovanju banke registrovan je veći pad dobiti od projektovanog, pa je dobit prije oporezivanja u 2016. bila 62 odsto, odnosno 7,1 milijardu dolara niža u odnosu na 2015.

HSBC navodi da je pad dobiti kratkotrajan, ističući da je glavni krivac za postojeće stanje prestanak poslovanja u Brazilu.

Pad cijene akcija HSBC od 3,5 odsto zabilježen je juče na berzi u Hong Kongu. Aludirajući na izbore u Sjedinjenim Američkim Državama i izglasavanje građana Velike Britanije o napuštanju Evropske unije, banka je saopštila da će 2016. godinu dugo pamtiti po značajnim i uglavnom neočekivanim ekonomskim i političkim događajima.

“Ove promjene geopolitičkih i ekonomskih odnosa su definisale razvijanje ekonomije između banke i ostatka svijeta”, rekao je predsjednik Daglas Flint, navodi BBC.

Prema Flintovim riječima, neizvjesnosti su stvorile promjene koje su privremeno uticale na investicionu aktivnost, doprinoseći nestabilnom finansijskom stanju na tržištu.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top