Vrijednost Aerodroma Crne Gore 139 miliona eura

Vazdušne luke u Tivtu i Pogorici, sa kompetnim svojim aktuenim, rastućim biznisom, vrijede 139 miliona eura, procjena je Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

Taj fakultet je radio procjenu vrijednosti Aerodroma za potrebe koncesionog akta kojim Vlada želi da ovaj resurs da u dugoročan zakup stranom partneru.

Procjena vrijednosti je dio predloga koncesionog akta za dodjelu koncesije za Aerodrome Crne Gore (ACG) s nacrtom ugovora o koncesiji, koji je juče, međutim, skinut s dnevnog reda sjednice Vlade i vraćen na doradu.

Manja članica vladajuće koalicije, koja je tražila elaborat o tržišnoj vrijednosti ACG, nezadovoljna je procjenom koju je uradio Ekonomski fakultet u Podgorici, pišu Vijesti.

Uz to, ima još njihovih zamjerki, kao i zaštitnice imovinsko-pravnih odnosa.

Ako je u dokumentu o tržišnoj vrijednosti imovina koja se daje u zakup procijenjena na iznos veći od 150 miliona o njemu mora da se izjasni Skupština.

U tom slučaju bila bi neophodna dva glasa poslanika SD-a. Ako je imovina manja, akt usvaja Vlada i glas ministara iz SD-a nije neophodan za većinu.

Premijer Duško Marković je 7. maja u Budvi izjavio da su otklonjene sve nedoumice u vezi sa koncesionim aktom i da će on uskoro biti na Vladi. On je naglasio i da je Vlada u međuvremenu dobila i posljednji dokument koji je nedostajao u pripremi usvajanja koncesionog akta – elaborat o tržišnoj vrijednosti aerodroma koji je uradio podgorički Ekonomski fakultet.

SD je nedavno opet tražio da se materijal za ugovore za izdavanje državnih aerodroma, koje zagovaraju ministar saobraćaja Osman Nurković (BS) i DPS, dodatno doradi i uskladi sa stvarnim stanjem i zakonom, što je podržala većina članova Vlade.

Zbog toga nije bilo napuštanja sjednice Vlade ili najava o izlasku iz vladajuće koalicije kako se spekulisalo, osim što je bila pauza u radu i zbog članova koji su imali obaveze u parlamentu, potvrdili su “Vijestima” u Vladi i SD-u.

Ministar prosvjete Damir Šehović (SD) je bio na službenom putu, a drugi član iz SD-a, ministar zdravlja Kenan Hrapović je odgovorio da je na sjednici Vlade.

Prema nezvaničnim informacijama, SD odbacuje da ACG vrijedi 139 miliona eura i smatra da je procjena niska, pogotovo u kontekstu očekivanja Vlade koja dajući aerodrome u zakup na 30 godina projektuje da će za to odmah dobiti startnu jednokratnu naknadu od 100 miliona.

Vlada očekuje i godišnju naknadu od dijela prihoda od pet miliona na početku, do čak 20 miliona u kasnijem periodu zakupa. Ministarstvo saobraćaja, na čijem čelu je Osman Nurković (BS), očekuje da će zakupac investirati 200 miliona eura u aerodrome, da bi njihov kapacitet pratio razvoj turizma i povećanje broja gostiju.

– Da li je logično da neko po ovakvoj računici Vlade uloži ili plati skoro pola milijarde eura u neke resurse i biznis koji po procjeni Ekonomskog fakulteta, vrijedi smo 139 miliona eura. Očito je ova procjena vrijednosti Aerodroma i njihovog biznisa i više nego smiješno niska – kazao je izvor “Vijesti” iz SD-a.

SD, na čijem čelu je Ivan Brajović i čiji su kadrovi u ACG, protive se namjeri države da izda u zakup vazdušne luke u Tivtu i Podgorici, ističući da je ACG najuspješnije državno preduzeće koje stalno posluje sa značajnom dobiti i koje je sposobno da samo uđe u kreditne aranžmane iz kojih će finansirati prijeko potrebnu modernizaciju i proširenje kapaciteta oba aerodroma.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top