Vraćeno 2,6 miliona doprinosa | Ekonomist

Vraćeno 2,6 miliona doprinosa

Zaključno sa septembrom, 329 osoba je dobilo povraćaj preplaćenih doprinosa na plate u ukupnom iznosu od 2,6 miliona eura, saopšteno je iz Poreske uprave (PU).

To znači da je 329 zaposlenih imalo platu veću od 4,21 hiljadu eura.

“Po Zakonu o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i Pravilniku o usklađivanju iznosa najviše godišnje osnovice za plaćanje doprinosa, doprinosi se uplaćuju do iznosa najviše godišnje osnovice, koja je bila 50,5 hiljada eura za prošlu godinu, odnosno 50,35 hiljada eura za 2015. godinu”, objasnili su Pobjedi iz PU.

Iz te Uprave su kazali da je tokom prošle godine realizovan povraćaj više plaćenih doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za 335 građana u ukupnom iznosu od 2,29 miliona eura.

U Crnoj Gori, po posljednjim podacima Monstata, prosječna neto zarada je 509 eura, a bruto sa porezima i doprinosima 763 eura. U prosjek ulaze i minimalac koji u Crnoj Gori i dalje iznosi 193 eura, čime je sindikat nezadovoljan i već mjesecima traži da se poveća na 250 eura, kao i zarade od hiljadu, dvije, pet, deset i više hiljada eura.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top