Vraća li se EBRD u NLB? | Ekonomist

Vraća li se EBRD u NLB?

Prema nezvaničnim informacijama, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) mogla bi da kupi manji udio u najvećoj Slovenačkoj banci i tako prekine Gordijev čvor između Evropske komisije i NLB banke.

EBRD nije nepoznata slovenačkom bankarskom sektoru, budući da već posjeduje udio u drugoj po veličini banci u Sloveniji, NKBM, zajedno s američkim fondom Apollo, a u prošlosti je takođe imala akcije NLB banke.

Prema nezvaničnim izvorima, koji su željeli da ostanu anonimni, EBRD je spremna da kupi manji dio akcija najveće slovenačke banke, ali će to zahtijevati vrijeme, pošto Slovenija mora da postigne sporazum s Evropskom komisijom oko dileme da li bi bilo prihvatljivo da se do kraja godine proda manje od 50% akcija.

Naime, Evropska komisija juče nije pristala na predlog slovenačke vlade da se za tri godine odloži privatizacija Nove Ljubljanske banke.

“Prodaja 75 posto dionica NLB-a i dalje je značajna obveza Slovenije kako bi se osigurala dugoročna održivost banke kojoj je Komisija 2013. odobrila primanje znatne državne pomoći”, navedeno je u Briselu nakon razgovora evropske povjerenice za tržišno takmičenje Margrete Vestager i slovenačke ministarke finansija Mateje Vraničar Erman. One su najavile da će se pregovori nastaviti.

Ukoliko se dvije strane usaglase, onda bi EBRD mogla da samostalno, bez partnera, otkupi dvadesetak procenata NLB akcija. Čini se da bi sve strane bile zadovoljne ulaskom Evropske banke za obnovu i razvoj u vlasničku strukturu, čime bi se osigurala održivost NLB banke, a vlada Slovenije bi odahnula od pritisaka da što prije proda NLB, dok bi i Evropska komisija vjerovatno pozdravila taj posao.


 

Izvor: RTV SLO

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top