Vozovi velikih brzina stižu u Rusiju | Ekonomist

Vozovi velikih brzina stižu u Rusiju

Kineski proizvođači superbrzih vozova očekuju da će povećati izvoz u Rusiju.

Kompanija “Čajna Reilvej Erijan Endžinijering Grup” potpisala je i sporazum sa dvije ruske kompanije vrijedan 20 milijardi rubalja (390 miliona dolara).

Sporazum se odnosi na saradnju u oblastima istraživačkog inženjeringa, razvoja, planiranja projekata i izrade projektne dokumentacije za izgradnju pruge za vozove velikih brzina, prenio je Kineski međunarodni radio pisanje lista “Čajna dejli”.

Zvaničnici ističu da bi izgradnja brze pruge Moskva – Kazanj mogla da bude prekretnica, pošto je sličan projekat u Meksiku stavljen na čekanje. Kineski proizvođači vozova zbog toga traže alternativna tržišta.

Eksperti ističu da bi na pravcu Moskva – Kazanj mogao da bude primijenjen model koji od 2012. godine postoji u Kini, na pruzi koja povezuje Harbin i Daljen, a koja sada omogućava brzine vozova od preko 300 kilometara na čas, pri hladnoći do minus 40 stepeni Celzijusa.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top