Volmart „sufinansirao“ sjevernokorejski nuklearni program | Ekonomist

Volmart „sufinansirao“ sjevernokorejski nuklearni program

Američki trgovački lanac Volmart (Wal-Mart), optužen da je prodavao plodove mora i losos prerađene u jednoj kineskoj fabrici koja zapošljava Sjevernokorejce, sada zabranjuje svojim dobavljačima da se u njoj snabdjevaju.

U objavljenom istraživanju, američka agencija AP navodi da su američki potrošači indirektno finansirali sjevernokorejski nuklearni program kupujući plodove mora i ribu u Volmartu i u njemačkim prodavnicama Aldi.

Agencija je otkrila da su Sjevernokorejci radili u pogonima prerade plodova mora u Hunčunu, kineskom gradu blizu sjevernokorejske i ruske granice. Veliki dio njihovih plata (70 posto) odlazio je u Pjongjang.

„Mi smo ispitali i istraživali na tom mjestu kojem smo dodijelili crveni karton zbog odbijanja saradnje u našem ispitivanju, što znači da dobavljači više ne mogu tamo nabavljati proizvode koji se prodaju u Volmartu“, rekla je portparolka te firme.

Te informacije stižu dok Vašington pokušava prekinuti svaki izvor finansiranja Pjongjanga i njegovog programa razvoja nuklearnog i balističkog oružja.

Američko ministarstvo finansija je odredilo krajem septembra nove sankcije za osam sjevernokorejskih banaka i 26 državljana za koje smatraju da olakšavaju finansiranje sjevernokorejskog programa.

Američkim i svim firmama na američkom tržištu nije dozvoljena saradnja sa sjevernokorejskim kolegama ni s kompanijama povezanim s Pjongjangom.

Prema američkom istraživanju njemački objekti Aldi prodaju robnu marku „Sea Queen“ proizvedenu u pogonima u Hunčunu.

Oko 100 kontejnera robe prerađene u Hunčunu su do početka godine stigli u Sjedinjene Države i Kanadu, piše AP.


 

Izvor: Bizlife

Komentariši

Top