Volkswagen zaustavio prodaju spornih vozila | Ekonomist

Volkswagen zaustavio prodaju spornih vozila

Obustavljena prodaja vozila u EU koja imaju dizel motore sa softverom za varanje na testu za izduvnene gasove.

Švajcarska je prošle sedmice zabranila prodaju novih Volkswagenovih vozila koja imaju sporne motore [EPA]

Volkswagen je u zemljama članicama Evropske unije obustavio prodaju preostalih vozila koja imaju dizel motore sa softverom koji omogućava varanje na testovima za izduvne gasove.

Njemačka kompanija potvrdila je navode magazina Automobilvohe da je obustavila prodaju novih automobila sa motorom EA 189 koji se još nalaze u prodavnicima ili skladištima, navodeći da je riječ o “veoma ograničenom” broju vozila.

Noviji modeli sa motorom “euro 6” nisu zahvaćeni skandalom.

Švajcarska je prošle sedmice zabranila prodaju novih Volkswagenovih vozila koja imaju sporne motore.

Gotovo 11 miliona automobila

Njemačka agencija za nadzor saobraćaja motornim vozilima KBA prošle sedmice je takođe najavila da će primorati Volkswagen da iz saobraćaja u toj zemlji povuče 2,4 miliona vozila, nakon što je najveći evropski proizvođač automobila priznao da je varao na testovima količine izduvnih gasova za dizelska vozila.

Njemački dnevnik Bild prije je objavio da je KBA odbio prijedlog VW-a prema kojem su vlasnici dizelskih vozila sami mogli dovesti automobil i tražiti popravak, prenosi Hina.

Volkswagen je prošlog mjeseca priznao da je u dizelska vozila ugradio softver kako bi zavarao američke nadzorne službe u vezi stvarnog nivoa emisije izduvnih gasova.

Time je, kako je objavljeno, zahvaćeno gotovo 11 miliona vozila širom svijeta.

Izvor: aljazeera

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top