Volkswagen u radikalnu transformaciju | Ekonomist

Volkswagen u radikalnu transformaciju

Njemački automobilski gigant Volkswagen se mijenja – kompanija je u četvrtak potvrdila kako će glavnog rukovodioca Matthiasa Muellera zamjeniti trenutnim upravnikom robne marke Herbertom Diessom. Osim promjene vođstva, VW je saopštenjem najavio i veliko restrukturiranje.

Stvoriće se tri nove skupine brendova – ‘Volume’, ‘Premium’ i ‘Super Premium’, a ‘Truck & Bus’ će biti dodatno pogurnut prema izlasku na tržište.

Cilj izmjena je decentralizacija odlučivanja u vođstvu kompanije koje bi trebalo postati brže i fleksibilnije.

Volkswagen, koji se bori s Toyotom za titulu najvećeg svjetskog proizvođača automobila, nosi se s posljedicama skandala oko emisije stakleničkih plinova dizelaša iz 2015. koji je rezultirao nekoliko milijarda dolara vrijednim tužbama u više država, posebno u Sjedinjenim Državama.

Čelnik nadzornog odbora Hans Dieter Poetsch istakao je kako je Diess kao upravnik robne marke dokazao da ima ‘brzinu i elan kojima može implementirati procese radikalne transformacije’.

‘Cilj Volkswagen grupe je bio i ostaje usklađivanje njegovih proizvoda s budućim potrebama’, naglasio je Poetsch, ustvrdivši kako je Diess pravi čovjek za to.

Zahvalio je Muelleru na vođenju kompanije tokom ‘najvećeg izazova u njenoj istoriji’, te je rekao kako je ‘temeljno promijenio strategiju te grupacije i započeo kulturnu promjenu’.

Mueller je preuzeo VW nedugo nakon što je kompanija u septembru 2015. priznala da je u dizelske motore instalirala software koji je manipulisao testovima emisije štetnih plinova.

Posljednje informacije pokazuju da VW u 2017. bilježi velik rast profita, čak i usprkos nošenja s posljedicama skandala koje i dalje snažno pogađaju tu grupaciju koja uključuje i automobile marke Audi, Seat i Škoda.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top