Voli u Šas ulaže oko 1,4 miliona eura | Ekonomist

Voli u Šas ulaže oko 1,4 miliona eura

Kompanija Voli u naredne tri godine investiraće oko 1,4 miliona eura u poljoprivrednu proizvodnju na zakupljenoj parceli od 70 hektara u ulcinjskom naselju Šas. Ova kompanija je na 15 godina zakupila zemljište u Šasu za poljoprivrednu proizvodnju na otvorenom i zatvorenom, sa mogućnošću produženja još isto tolikog perioda.

“Visina predviđenih investicija je blizu tri miliona, od čega je 1,4 miliona eura obavezno ulaganje”, piše Pobjeda.

Kako se navodi planirano je da se ove godine uloži 465 hiljada eura, naredne 399 hiljada, a u 2020. još 515 hiljada, što ukupno čini oko 1,4 miliona eura.

Na čelu tog investicionog projekta biće direktor agrobiznis sektora u kompaniji Voli, Jaroslav Stupavski, koji je bivši zamjenik Miodraga Kostića, predsjednika MK grupe, lidera u srpskom agraru. Voli ga je angažovao kao eksperta iz oblasti agrara.

Stupavski je istakao za Pobjedu da je ova godina po planu predviđena za uređenje poljoprivrednog zemljišta, odnosno privođenje kulturi, jer se dugi niz godina nije obrađivalo.

”Prvo će se ukloniti šiblje i rastinje sa parcele, postaviti ograda, prokopati kanali, uraditi uzorci zemljišta, unijeti đubrivo, a zatim će se pristupiti osnovnoj obradi zemljišta, oranju, tanjiranju i u toku sezone uništavanju korova. Uradićemo probnu proizvodnju povrća od jednog do dva hektara, a postavićemo i 1,5 hiljada do dvije hiljade metara kvadratnih plastenika, takođe za probnu proizvodnju”, rekao je Stupavski.

On je između ostalog naveo da proizvodnja voća i povrća na poljoprivrednim površinama lokacije u Šasu prevashodno ima za cilj snabdijevanje tržišta Crne Gore proizvodima koji se u velikoj mjeri uvoze, kako bi se smanjio uvoz.

”Logistički centar Voli, koji je otvoren u septembru prošle godine, pruža odlične uslove za lagerovanje, a njegova logistika efikasan i adekvatan transport do maloprodajnih objekata. Ovim projektom se realizuje naš cilj da damo dodatnu vrijednost i snagu domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji i da tržišni višak izvezemo”, poručio je Stupavski.

Govoreći o zapošljavanju, rekao je da tokom 250 radnih dana u punom rodu planiraju da angažuju prosječno 55 sezonaca dnevno, što čini ukupno oko 13,74 hiljada dnevnica tokom jedne sezone, ne računajući 20 stalno zaposlenih radnika.

”Sezonska radna snaga najviše će trebati u periodu rezidbe višegodišnjih zasada i prilikom berbe voća, kao i kod sadnje i berbe povrtlarskih kultura, što znači da je to period od februara do marta i od juna do oktobra”, naveo je Stupavski.

Prema njegovim riječima, broj zaposlenih povećavaće se sa rastom proizvodnje u zaštićenom prostoru, kao i sa pravljenjem pogona za preradu voća i povrća.

Govoreći o stručnom kadru, ustvrdio je da ima deficit agronoma za povrće i voće i saopštio da su otvoreni za zapošljavanje mladih, obrazovanih stručnjaka.


 

Izvor: Pobjeda/Cdm

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top