Vojska SAD nudi 15.000 $ pilotima dronova

Američko Ratno vazduhoplovstvo će ponuditi do 15.000 dolara bonusa godišnje “pilotima” koji upravljaju letjelicama s daljinskim komandama – “dronovima”.

Bonusi će se dijeliti ako piloti produže ugovor na pet ili devet godina, kako bi se nadoknadio manjak takvih pilota, saopštili su izvori bliski vojsci SAD. Broj bespilotnih misija se povećao od početka vazdušne kampanje protiv položaja sunitskih ekstremista iz “Islamske drđave” u Iraku i Siriji.

Američka sekretarka za vazduhoplovstvo Debora Li Džejms izjavila je u januaru da stručnjaci koji pomoću satelitski veza upravljaju “dronovima” rade 13 do 14 sati dnevno, šest dana u nedelji.

Američko vaduhoplovstvo će ojačati sistem obuke 300 takihpilota koliko je godišnje potrebno SAD. Za sada ih je obučavalo oko 190.

Vazduhoplovstvo ove godine koristi 368 dronova, među kojima 150 “predatora” (izviđački i borbeni dronovi), 178 “ripersa” (za izviđanje i borbu) i 40 “global hok” za izviđanje.

Izvor B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top