Vojna industrija ima novu obećanu zemlju | Ekonomist

Vojna industrija ima novu obećanu zemlju

Evropske, američke i izraelske kompanije iz sektora vojne industrije pronašle su novu “obećanu zemlju” – Poljsku.

Naime, ta država u sljedećih osam godina na modernizaciju i osnaživanje oružanih snaga namjerava da potroši vrtoglavih 40 milijardi dolara.

Cilj tolikih ulaganja u vojsku je odvraćanje Rusije od potencijalne agresije ali i motiv da Poljska postane još moćnija članica NATO saveza.

Za kompanije iz obrambenog sektora, koje godinama svjedoče sve nižem izdvajanju zapadnih država za obranu, činjenica da postoji država koja će potrošiti toliki novac zvuči kao iz bajke.

Zbog toga su predstavnici najvećih svjetskih kompanija pohitali u Kielce, grad u središnjoj Poljskoj gde se održava sajam naoružanja.

Iako je Poljska poslednjih desetak godina značajno modernizovala svoju vojsku, dobar dio naoružanja i dalje čini zastarela oprema sovjetskog porijekla. Stoga je 2013. Varšava odlučila da u sljedećih 10 godina izdvaja dva odsto BDP-a na modernizaciju oružanih snaga.

Tako šesto evropska privreda potražuje više od 70 transportnih i jurišnih helikoptera za 4,5 milijardi dolara, tri podmornice za 2,5 milijarde dolara, a sedam milijardi dolara namjerava da potroši na raketne protivvazdušne sastave.

Namjeru da se krene u modernizaciju ojačala su zbivanja u Ukrajini, što proizvođačima oružja svakako ide na ruku. Međutim, račune bi mogli da im pomrse najavljeni parlamentarni izbori u Poljskoj. Naime, ankete govore da će trenutna vlada najverojatnije morati da siđe sa vlasti, a iz suprotnih tabora već su se čuli prigovori o potrebi za tolikom količinom vojne opreme.

Izvor: poslovni dnevnik

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top